Сигурно би ви се струвало логично най-напред да изплатите онзи

...
Сигурно би ви се струвало логично най-напред да изплатите онзи
Коментари Харесай

Учени откриха нов трик, който ще ви избави от дълговете ви

Сигурно би ви се коствало разумно на първо време да изплатите оня заем, който има най-висока рента. По този метод ще възвърнете контрола над финансите си, нали по този начин?

Всъщност – грешите.

Ако изплатите най-малките си задължения, евентуално ще получите нужната мотивация, с цел да се отървете даже и от най-тежките си отговорности, сочи изследване, оповестено в Journal of Marketing Research.

“Когато изплащаме дребните си задължения, реализираме така наречен „ дребни победи “. Те могат в действителност да стимулират хората и в края на краищата да им оказват помощ да изплатят всичките си отговорности “, разяснява създателите на изследването Александър Л. Браун и Джоана Н. Лахей от Университета Тексас A&M.

Учените са разкрили, че участниците в техния опит са изпълнили една по-сложна задача, когато тя е била разрушена на дребни елементи с възходяща дълготрайност (а не низходяща или равна).

Допълнителните изследвания демонстрират, че хората забързвали работата си, когато стигали към края в таблиците на Excel, а не в самото им начало. Мотивацията ставала все по-голяма, колкото повече доближавали финала.
Като цяло хората изпълнявали дилемите по-бързо, когато започвали от по-малкия детайл и се движели последователно към по-големия. Това потвърждава, че дребните победи в действителност са ефикасни.

„ В някои случаи може и да е потребно на първо време да си платите по-малките задължения, игнорирайки лихвите - пишат Браун и Лахей. – Съществуват обаче известни граници. Увеличаването на мотивацията няма да компенсира спомагателната рента, насъбрана в резултат на по-късното заплащане. “
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР