Сигурна съм, че няма да се стигне до нова газова

...
Сигурна съм, че няма да се стигне до нова газова
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Не очаквам да се стигне до газова криза в България

Сигурна съм, че няма да се стигне до нова газова рецесия, съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова в студиото на „ Лице в лице”.

На 31 декември 2019 година изтича договорът за пренос на газ сред Украйна и Русия, а сега се водят договаряния с посредничеството на Европейски Съюз за постигането на нова договореност, която да е в полза на всички, сподели министър Петкова.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя означи, че газохранилището в Чирен е цялостно и са направени инспекции на всички предприятия, които работят с природен газ и всички те са запасени съгласно законовите условията за енергийния запас с гориво за 45 дни.
Теменужка Петкова: Енергийната ни система е подготвена за зимата Министърът на енергетиката посочи, че на България и е нужна АЕЦ "Белене "
В края на предходната година ние актуализирахме нашата енергийна тактика и включихме уголемение на газопреносната мрежа от турската граница до Сърбия и към този момент се работи по него.

Въведение са в употреба първите 11 километра от него до компресорна станция „ Странджа” и в случай че се наложи може да потече газ и оттова.

Работи се към този момент интензивно и по газовия конектор с Гърция, археологическите изследвания са завършили и е почнало действителното строителство, сподели министърът на енергетиката.

„ Този план е измежду топ целите на ЕС”, означи Теменужка Петкова.

Вече се усещат първите плодове от диверсификацията и вноса на полутечен американски природен газ. Булгаргаз е изискал понижаване на цената на газта.

До края на ноември би трябвало да е подготвен и описът на фирмите, с които ще се договаря за градежа на АЕЦ „ Белене”, съобщи енергийният министър.

Тя е безапелационна, че няма да се дават държавни или корпоративни гаранции за градежа на новата атомна централа, нито ще се подписват контракти за наложително закупуване на ток.

Снимка: btvnovinite.bg

„ Очаквам предложенията да са в параметрите, които сме предложили”, съобщи енергийният министър.
Теменужка Петкова: АЕЦ „ Козлодуй ” бележи рекордна облага Енергийният министър съобщи, че атомната централа е от най-сигурните в света
Според нея обстановката с нуклеарната енергетика се е трансформирала през последните години с слагането на акцента върху стопанска система без въглеродни излъчвания от страна на Европейски Съюз. Енергията от АЕЦ е точно по този начин, а Чехия, Румъния и Полша също имат планове за създаване на нуклеарни мощности.

По отношение на отработеното нуклеарното гориво се съблюдават условията на Европейски Съюз, съобщи Теменужка Петкова.

За отработеното гориво от АЕЦ „ Козлодуй " имаме контракт с нашите сътрудници, на база на който то се извозва, а за АЕЦ „ Белене " тематиката е включена в плана, утвърден от Европейски Съюз и зависи какво ще се случи с състезанието, какво ще бъде процедурата.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР