Сигурен съм, че за много от вас причини за ъпгрейд

...
Сигурен съм, че за много от вас причини за ъпгрейд
Коментари Харесай

5 причини за ъпгрейд към RTX 20xx серията на Nvidia

Сигурен съм, че за доста от вас " аргументи за ъпгрейд " е излишно фразеология – кой геймър въобще има потребност от аргументи? Лично за мен, през дълъг интервал от живота ми нещата се случваха тъкмо по този метод – ъпгрейд се правеше просто поради самото упражнение и не постоянно аргументите (когато имаше такива) бяха на практика обусловени. Въпреки това, откакто направихме много проби с най-новите и известни карти през днешния ден (за което желая особено да благодаря на приятелите ни от MSI), счетох за нужно да напиша сходен материал – за тези от вас, които въпреки всичко са задоволително рационални и съчетават приятното с практичното.

Защо RTX 20xx?

Това е в действителност добър и сложен въпрос. Изборът ми ще поляризира към този момент задоволително противопоставените почитатели в лагерите на AMD и Nvidia, само че ще се опитам да се обоснова. Това, което прави AMD напоследък е доста вълнуващо – изключително на процесорния фронт – и не трябва да се подценява. Повечето конкуренция води до по-добри предложения за нас – потребителите, както съм казвал нееднократно. От последните проби, които направихме в редакцията обаче, се оформи един извод, който може да не хареса на феновете на AMD, най-малко що се отнася до графичните им решения.

 5 аргументи за ъпгрейд към RTX 20xx серията на Nvidia
Към момента просто няма карта в портфолиото на AMD, която да предложи нещо, което да не е налично при конкуренцията от Nvidia. Обратното обаче не важи – RTX картите имат трасиране на лъчи (което не дочакахме в Navi архитектурата на AMD, въпреки че се надявахме, а самите карти не са по никакъв начин лоши). Също по този начин, в случай че желаете да постигнете 4К гейминг с 60 и повече фрагмента за секунда, малко или доста би трябвало да разчитате на " зеления " лагер.

Да, Radeon VII по никакъв метод не е слаба карта, само че в случай че погледнете ревюто ни, ще видите, че съвсем няма заглавие, при което тя да реализира над 60 фрагмента за секунда при 4К резолюция. Това е територия на Nvidia, най-малко към този момент. Ето за какво този гайд ще бъде фокусиран върху RTX семейството, като си резервирам правото, в действителност това ще се случи наложително, да напиша сходен материал, когато се появят ray tracing решенията на AMD (не се съмнявайте, това ще се случи).

1. Върхова продуктивност във всички сегменти

След стартирането на RTX серията Nvidia се постараха да покрият всички вероятни сегменти, с цел да не оставят междинния дял (който е и по-апетитен) в ръцете на AMD. Методите, с които това беше реализирано, може би не бяха най-оптималните (кой има потребност от 1650 карти въобще?), само че като че ли реализираха желаните резултати. Дори въпросните 1650 карти (които не са RTX) покриват сегмент, непокътнат за AMD – и като продуктивност и като цена (макар че всеки с разсъдъка си би избрал 1660 за тази цел). Друг е въпросът, че особено за ъпгрейд към тези модели няма действителни аргументи, в случай че притежавате GTX 1060 и нагоре.

 5 аргументи за ъпгрейд към RTX 20xx серията на Nvidia
След стартирането на RTX Super версиите обаче, се получи много положително покритие и опция за избор в резолюциите от 1080p до 4K. Цените също бяха поправени значително, с цел да могат новите Super карти (а и старите чисти RTX) да се конкурират сполучливо с AMD. Както към този момент загатнах и в увода, в случай че пък желаете 4К гейминг с 60 и повече фрагменти за секунда, единствената ви действителна алтернатива са картите RTX 2080Ti и RTX 2080 Super (чието ревю очаквайте скоро).

2. Трасиране на лъчи

Преди да ме нахейтите за тази причина високото и място в класацията, ще обясня. Аз бях първият, който призна, че технологията е още зелена, не заслужава спомагателната инвестиция и няма нужната поддръжка. Всичко това беше правилно преди половин година и Nvidia си получи удара като спад в приходите и продажбите, само че в този момент обстановката е малко по-различна.

 5 аргументи за ъпгрейд към RTX 20xx серията на Nvidia
Трасирането на лъчи към този момент се поддържа от повече игри, а доста ААА заглавия (включително Cyberpunk 2077, което чакаме с голямо нетърпение) са оповестили поддръжка на технологията. Друг фактор, който трансформира нещата, е стартирането на пазара на въпросните Super карти на Nvidia – които доставят на практика Ray tracing там, където чистите RTX не можеха (гледам теб RTX 2060!).

Цените също се намалиха и се доближават към съответното състояние – а и в последна сметка RTX са задоволително мощни и без трасирането на лъчи да е част от уравнението, само че е по-добре да имате нещо, което да не ви би трябвало сега, в сравнение с да ви потрябва, само че да липсва, нали?

3. По-добри драйвери (и поддръжка на Freesync)

Всеки, който в миналото е имал AMD (бившите ATI), знае защо приказвам. Софтуерната поддръжка не е мощната страна на тази компания и до момента в който нещата се усъвършенстваха напоследък, Nvidia към момента предлага по-добро и безпроблемно преживяване, когато приказваме за нови драйвери (както и по-честото им появяване.

Друг огромен плюс е поддръжката (макар и ненапълно ограничена) на Freesync технологията на AMD в драйверите на множеството Nvidia карти. На процедура компанията призна загубата в надпреварата сред G-sync (собствената технология на Nvidia за непосредствено ръководство на фрагментите на монитора) и Freesync. Така че, в случай че сте си купили Freesync екран (вижте късият ни гайд за активиране на Freesync с GeForce карта), с цел да имате равномерен гейминг с някогашната си (вече) AMD карта, има огромна възможност да не ви се постанова да го сменяте, в случай че решите да изберете RTX или друга карта от Nvidia.

4. По-ниска консумация, отделяна топлота и звук

Друг факт, с който даже най-запалените почитатели на AMD ще се съгласят, е че чиповете на компанията отделят много огромно количество топлота и това е наследено в другите архитектури през годините (всички помним Athlon, който назоваха котлон и на който готвеха яйца). Компанията взе ограничения едвам в последното си потомство Ryzen и Navi (RDNA официално) и тези чипове към този момент не изискват климатик в стаята, нагледно казано. За страдание, RX 5000 оферират единствено две карти към този момент, а в случай че желаете да ползвате Vega семейството или Radeon VII, ще би трябвало да осигурите на тези карти повече сила, повече изстудяване и да се примирите с по-голям звук. Това е и повода приблизително погледната Nvidia към момента да води съществено на този фронт.

 5 аргументи за ъпгрейд към RTX 20xx серията на Nvidia
Карти, които ние тествахме от RTX семейството, предоставени от колегата MSI (аз съм уверен, че резултатите са кохерентни и с другите марки), се държаха извънредно безшумно и обичайно, даже под огромно натоварване. И до момента в който при охлаждането и шума за това способства развиваната много години Torx технология на перките от MSI, потреблението не зависи от колегата и остава относително на едно равнище при другите къстъм решения. Което значи, че избирайки Nvidia ще имате по-хладна, по-безшумна карта, която ще изисква по-малко сила. Това дава доста по-голяма еластичност, когато би трябвало да изграждате система – бихте могли да спестите от изстудяване и зареждане, с цел да си вземете по-мощна видеокарта, най-просто казано. А от нея ще има на практика смисъл.

5. Други (бизнес) аргументи

По-конкретните и лесни за схващане аргументи се изчерпиха в арсенала ми, по тази причина би трябвало да прибегна до няколко малко по-мъгляви. Те обаче в действителност са значими и могат да обяснят превъзходството на Nvidia на GPU сцената през последните години. Първо, компанията е по-фокусирана, разработвайки най-вече графични чипове. AMD би трябвало да разделят ресурсите и фокуса си най-малкото сред процесорите и видеокартите, и повярвайте, това води до съществени разлики – изключително в сходен бизнес насочен свят.

 5 аргументи за ъпгрейд към RTX 20xx серията на Nvidia
Nvidia, предвид на горната причина, могат и влагат повече средства в научни разработки в точно това само звено, което през последните години им даде съответното преимущество (И което на процедура докара до трасиране на лъчи в потребителски карти). Въпросният индивидуален фокус дава опция на компанията да дава и по-добра софтуерна поддръжка и да ръководи бизнес процесите си по-добре (пример е изкарването на пазара на Super версиите на RTX по едно и също време с RX 5000 серията на AMD).

Вместо умозаключение

Надявам се този опит за справедлива оценка да не ме е направил в очите ви привързан към Nvidia. Дълго време употребих Radeon R9 270X (по неволя) в остарелия си риг, след което пък имах опит с GeForce GTX 1060 6G, която и до ден сегашен е в домашния компютър (от писане на ревюта, не остава доста време и сила за същински гейминг у дома). Наближава обаче време за ъпгрейд и за мен, и с ръка на сърцето, взимайки поради всички фактори, бих избрал Nvidia за идната си карта. Аз бих взел RTX 2060 Super, тъй като мониторът ми е 1080p, а Super ъпгрейда на 2060-та е най-обоснован и получавате най-вече за парите си. За вас обстановката може би е друга. AMD наваксаха доста в последната година и с неспокойствие очаквам идващите карти, които ще пуснат, само че до тогава Nvidia остава любимец.

Очаквайте скоро и по-детайлното управление, в което ще ви предложа по-специфични карти за разнообразни сценарии
Източник: pcworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР