Сигналите за нарушения на трудовото законодателство в курортите край Варна

...
Сигналите за нарушения на трудовото законодателство в курортите край Варна
Коментари Харесай

По-малко сигнали за нарушени трудови права в курортите край Варна

Сигналите за нарушавания на трудовото законодателство в курортите край Варна са намалели спрямо предходната година. Това демонстрират данните на Инспекцията по труда, след приключването на летния туристически сезон.

Най-много сигнали за неизплатени заплати са получени в Инспекцията по труда след банкрута на английския туроператор " Томас Кук ".

Инж. Иван Иванов, Инспекция по труда - Варна: От страна на " Астрал Холидейс " се появиха сигнали в нашата дирекция. Но инспекцията по труда във Варна няма подготвеност, защото компанията не е записана във Варна.

Служители на 20 варненски компании към момента чакат заплатите си. Има сигнали и за неполучени суми при работа без трудов контракт. В тези случаи обаче доказателства няма и работещите мъчно могат да бъдат предпазени по административен път.

Инж. Иван Иванов, Инспекция по труда - Варна: Не започвайте работа без подписан трудов контракт, образец от който би трябвало наложително да се даде и информация за регистрация на трудовия контракт в Национална агенция за приходите.

Най-честото нарушаване край морето и тази година остава полагането на ексклузивен труд, който не се заплаща от работодателите.

Инж. Иван Иванов, Инспекция по труда - Варна: Неспазване на междуседмична и междудневна отмора.

Според инспекторите, установяването на нарушавания в работното време е мъчно, макар че инспекциите тази година са се нараснали с близо 12 %. Макар и пострадали, работещите рядко спомагат, тъй като се опасяват да не изгубят работата си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР