Сигналите за домашно насилие, постъпили в Областната дирекция на МВР

...
Сигналите за домашно насилие, постъпили в Областната дирекция на МВР
Коментари Харесай

Расте броят на сигналите за домашно насилие, подавани в полицията в Разград

Сигналите за домашно принуждение, постъпили в Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи в Разград, са се нараснали през 2019 година спрямо миналата година. Това заяви през днешния ден шефът на ведомството старши комисар Ивайло Йовчев на съвещание на Областния действен екип на Областния съвет за предварителна защита на домашното принуждение.

Той посочи, че броят на записаните сигнали през предходната година е 96, с 26 повече по отношение на миналата година. Контрол е реализиран по 50 издадени заповеди за незабавна отбрана при 39 за 2018 година. През интервала са формирани и девет досъдебни производства за осъществено домашно принуждение, добавя Българска телеграфна агенция.

Това, че доверието на жертвите на домашно принуждение към полицията пораства, е обща заслуга на всички институции, ангажирани в работата по казуса с насилието - съд, прокуратура, полиция, обществени служби, разяснява старши комисар Йовчев. Той изрази мнение, че от доста значимо значение е разкриването на Кризисен център за жертви на домашно принуждение в област Разград, който би улеснил работата на полицията при потребност от отбрана на фамилен тормоз.

Председателят на Сдружението "Център за съзидателно правораздаване " Георги Милков разясни, че основаването на подобен център е приоритет в работата на Областния съвет за предварителна защита на домашното принуждение. Той изясни, че със средства от фонда на Офиса за военно съдействие по програмата за филантропична помощ на Посолството на Съединени американски щати в България е осъществен главен ремонт на постройка, намираща се в обитаемо място в община Разград, която е пригодена за основаване на Кризисен център.

Стойността на дарението е в размер на 254 000 $. За да бъде изцяло подготвен за обикновено действие, центърът би трябвало да бъде оборудван и обзаведен, за което обаче сега няма средства, съобщи Милков и акцентира, че се търсят благоприятни условия за набирането им.

Членовете на Областния екип се сплотиха към мнението, че е нужна повече работа по предварителна защита на домашното принуждение и възпитаването на децата и младежите по неговото различаване и непоносимост към случването му.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР