Сигналите от Китай и другите държави не ни подсказаха, че

...
Сигналите от Китай и другите държави не ни подсказаха, че
Коментари Харесай

Д-р Таня Андреева: Най-подготвените болници трябваше да поемат първата вълна на заразени у нас

Сигналите от Китай и другите страни не ни подсказаха, че би трябвало да се подготвим за тази зараза. Болниците у нас трябваше да са разграничени на групи и по-подготвените лечебни заведения да поемат първата вълна. Другите да се приготвят в това време - от позиция на фрагменти, защитни средства, база, инсталация.
Това съобщи пред bTV някогашният министър на опазването на здравето доктор Таня Андреева.

" Строгото ограничение беше верен метод като начало, тъй като никой не знаеше по какъв начин ще се развие болестта в страната. Веднага по-късно тряваше да се реши кои ограничения да останат. Получи се една застоялост - всичко беше затворено. Сега внезапно отпускаме всички ограничения. Не разбирам по какъв начин в тази обстановка ще бъде оценен резултатът от разхлабването на тези ограничения - през 3-4 дни се махат ограничавания. Ако има внезапно повишаване на заболяването, няма да знаем поради какво е ", изясни още доктор Андреева.

По думите и у нас е имало огромен проблем с подготовката на здравната система.

" Бяха включени доста общински лечебни заведения първоначално, дружно с регионалните. Смятам, че трябваше те да са оставени като подпомагащи лечебни заведения. Има лечебни заведения, които не са обезпечени от позиция на фрагменти, инсталация, защитни средства и това не е загадка за здравното министерство. Такива са лечебните заведения във Видин, Враца, Ямбол, Сливен. Сега би трябвало да се ревизират лечебните заведения в Разград и Търговище ", безапелационна беше доктор Таня Андреева.

Според нея е било неточност регионална болница като Видин, в която липсва инфекциозно поделение, инфекционисти и реанимация, да бъде натоварена да се грижи за пациенти, инфектирани с ковид.

Андреева разяснява и въпросът с Националната детска болница.

" Въпросът има два аспекта - честен и прагматичен. България има късмет за пръв път в историята си да построи многопрофилна, профилирана детска болница. Всички знаем, че сегашната е строена за обществен дом, само че след това е била приспособена. Не може в руини от 40 години да строиш болница за бъдещето, която да обезпечи всички благоприятни условия, които медицината предлага. Има и монго градивни недостатъци. Те би трябвало да се поправят, с цел да се укрепи постройката. Това коства пари. Същата ще е цената, в случай че би трябвало да се строи нова постройка. Бюджетът от 100 милиона лв. е изцяло задоволителен това да се случи. Не мога да схвана упориторостта да се строи в тази постройка. Изглежда ми като форма напук, която никой не желае да отбрани. За 100 милиона могат да се построят болница и половина. Скеле с графити се трансформира в постройка от национално значение. Това е неуместно и доста несериозно ", безапелационна беше доктор Андреева.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР