Сигнали за взривни устройства бяха подадени преди обяд за летище

...
Сигнали за взривни устройства бяха подадени преди обяд за летище
Коментари Харесай

Сигнали за бомби в две летища и медии

Сигнали за взривни устройства бяха подадени преди обяд за летище София, летище Пловдив и летище Бургас, както и за БНТ и вестник " 24 часа ".

По данни на Министерство на вътрешните работи анонимният сигнал за сложено взривно устройство на летище София е получен по мейл в 9.20 часа в сряда сутринта. На място са пристигнали екипи на Гранична полиция и Жандармерията. Следови кучета претърсваха региона на Терминал 1. Тъй като взривно устройство не е открито и по тази причина не се е наложила евакуация на хора. Пътниците не са разбрали за извършената инспекция и по тази причина не имало суматоха. Всички полети излизат и кацат по разписание.

Сигнал за бомба е имало преди обяд и на летище Пловдив. Сигналът е получен в 11 часа в дежурната част на ОДМВР в града. На място са пристигнали полицейски екипи. Наложило се е полет от Тел Авив да кацне със забавяне от към 15 минути. Първоначално е решено, че той ще бъде пренасочен към София, само че по-късно е било преценено, че е безвредно да се върне на летището в Пловдив. След двучасова инспекция се оказа, че сигналът е подправен. 

Полетите и на трите летища се правят по разписание.

По принцип, шефовете на компании и сдружения имат право на своя преценка дали да изтеглят хората. Ако те решат, че бомбената опасност е подправена, не са длъжни наложително да ги отдръпват от района.

Към момента от 112 нямат точна информация какъв брой са бомбените закани, тъй като хората, които са получили имейл, трябвало да ги уведомят, другояче няма по какъв начин тази информация да бъде проследена.

Малко преди 12 часа сигнал за взривно устройство е подаден и в БНТ. Служителите са били евакуирани за към три часа. 

„ За сигнала за бомбата разбрахме когато отворихме публицистичния имейл. В писмото има едно доста необичайно благопожелание „ Честит полет ”. Вероятно някой просто си играе, тъй като в случай че има хакерска атака би трябвало към имейла да има атачмънт, който при отварянето да болести компютъра, с цел да може да се получи пробив към сървъра. Това, което аз знам е, че няма подобен атачмънт. Евакуацията продължи малко повече от три часа ”, сподели журналистът в Българска национална телевизия Иво Никодимов.

Сигнал за бомба в постройката на редакцията на " 24 часа " е получен на електронните адреси на редакцията. Терористите заплашват, че ще взривят цялата постройка и пожелават на публицистите " Приятен полет ", Съобщението още веднъж се оказа подправена вест.

Ето цялото известие: " Ние сме терористичната група Orwell. Информираме ви, че сме засадили взривни устройства (тринитротолуен) на територията на постройката на медийната компания " 24 chasa " Детонацията може да възникне когато и да е от момента, в който отворите това писмо ".

„ Още нямаме построена версия защо става дума. От сутринта има няколко такива закани за тероризъм. Разбира се, една медия постоянно има защо да бъде заплашвана, изключително пък „ 24 часа ”. Установихме, че същият имейл провайдър е употребен при терористични закани за учебни заведения в Лос Анджелис  през 2015 година. Полицията направи оглед, откри, че няма бомби и продължаваме работа ”, сподели зам.-главният редактор на вестник „ 24 часа ” Юри Велев.

По неофициална информация има получени сходни имейли и в редакциите на други медии.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР