Сигнали за проблеми с машинното гласуване заваляха още от сутринта

...
Сигнали за проблеми с машинното гласуване заваляха още от сутринта
Коментари Харесай

Технически гафове бламираха машинния вот

Сигнали за проблеми с машинното гласоподаване заваляха още от сутринта в изборния ден. Машинният избор се провали в изборни секции в Перник, Кърджали, Добрич, Пазарджик, Видин, Кюстендил, София, Сливен, Смолян. ЦИК призна публично за казуса чак по обяд. Говорителят Александър Андреев първо разгласи, че " случаите са единични ", само че стана ясно, че поради " механически проблем " в 7 секции машинното гласоподаване е прекратено, а вотът е траял с хартиени бюлетини. Няколко часа по-късно случаите станаха 10, само че Андреев акцентира, че това е прекомерно дребен % по отношение на всичките 3000 машини.

В Перник и Елешница бе прекратено машинното гласоподаване, отвън строя бяха и две машини в Кърджали. Отменено бе машинното гласоподаване в 29 секции във Видин, в 52 в Кърджали, в 32 в Дупница, в 4 секции в Своге, а в 84 в Хасково бе пратен механик. В 24 изборен регион в столичния кв. " Подуяне " пък се оказало, че в 22 и 25 секция машините за гласоподаване били разменени. В 29 секция във Видин машината не работела, а от компанията снабдител отказали да я подменят. В две изборни секции в област Видин - в Чупрене и Макреш, също имало проблеми с машините и са минали на хартиени бюлетини. От ЦИК не загатнаха за проблеми в Смолян, само че съгласно очевидци в една от секциите устройството е отказало, откакто дал своя вот единствено един човек.

В предизборния ден се наложи изключителна среща на ЦИК с представители на Министерство на вътрешните работи и компанията снабдител " Сиела Норма ". " Продължават проблемите с полицията. Почти всички техници са " задържани " и чакат. Ще пропадне инсталирането ", предизвести в събота председателката на ЦИК Стефка Стоева. Шефът на националната полиция Христо Терзийски оправда униформените, че просто изпълнявали уговорките си по защита на изборните секции.

Веселин Тодоров, шеф на компанията снабдител, изясни, че някои от хората, които е трябвало да конфигурират устройствата, е трябвало да чакат по 7-8 часа на местата за претоварване. Все отново инсталирането завършило към 22.30 часа в събота.

ДУМА напомня, че по закон машинният избор трябваше да е въведен на всички места още преди няколко години. Управляващите обаче си откриха безчет извинения да протакат, а най-после бе решено нововъведението да проработи едвам в 3000 секции. Според Българска социалистическа партия машинният избор подсигурява по-честни избори и понижава риска от операции спрямо хартиените бюлетини и ръчното броене.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР