Сигнали за положителна посока в усилията за уреждане на дългогодишния

...
Сигнали за положителна посока в усилията за уреждане на дългогодишния
Коментари Харесай

​Сигнали за положителна посока в преговорите за името на Македония

Сигнали за позитивна посока в напъните за споразумяване на дългогодишния спор сред Атина и Скопие за името на Македония.


Специалният делегат на Организация на обединените нации Матю Нимиц изрази оптимизъм, откакто в Ню Йорк показа компромисна рамка на договарящите от двете страни и съобщи, че усеща същинско предпочитание за намиране на решение. Нимиц скоро ще посети Гърция и Македония. Той не посочи какво е предложил, само че сподели:.
Матю Нимиц специфичен делегат на Организация на обединените нации: Аз персонално не мисля, че е реалистично да чакаме някогашна югославска република Македония да няма Македония под някаква форма в името си. Не считам за реалистично хората в страната да одобряват. А аз не предлагам имена, които за мен са отвън реалистичното.
Пред гръцката организация АНА-МПА българският министър председател Бойко Борисов е декларирал, че е оптимист и че предизвиква сътрудниците си Заев и Ципрас да седнат на масата на договарянията и да решат казуса, както направиха той и Заев с Договора за добросъседство.

На този декор през днешния ден генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг разисква в Скопие възобновената кандидатура на Македония за участие в пакта, която беше блокирана преди 10 години от Гърция поради разногласието за името. В тирада пред Народното събрание Столтенберг приветства напъните на държавното управление за решение на казуса и го насърчи да продължава в този дух.

Като значима стъпка той означи и Договора за добросъседство с България. Докато Столтенберг говореше в Народното събрание, пред постройката група жители стачкуваха срещу участието в НАТО и " антимакедонската " политика на държавното управление.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР