Сигнали за нарушения на Изборния кодекс вече са постъпили в

...
Сигнали за нарушения на Изборния кодекс вече са постъпили в
Коментари Харесай

Хванаха нерегламентирана агитация в две общини край Пловдив

Сигнали за нарушавания на Изборния кодекс към този момент са постъпили в няколко от Общинските изберателни комисии в Пловдивско. Още при започване на изборния ден Христо Грудев, който през днешния ден се явява на балотаж в надпревата за Асеновград, е алармирал на неренгламентирана пропаганда в региона на локалното ОУ " Никола Вапцаров ". Върху плакатите партията, издигнала Грудев били залепени номерата на бюлетината, с която през днешния ден асеновградчани поддържат съперника му. Според Грудев това вкарва гласоподавателите в подвеждане. 

От ОИК са разпоредили на Община Асеновград неотложно да отстрани залепените номера на бюлетини върху плакатите. Припомняме, че предходната седмица комисията още веднъж се отзова на сигнал в школото - тогава се касаеще за плакати, залепени на по-малко от 50 метра от секциите. 

В община " Марица " изборният ден е почнал умерено. Трима от членовете на секционни комисии са били освободени, защото не са се явили в изборните секции. Двама е трябвало да дежурят в село Скутаре, а един - в преносима секция. Въпреки това, изборният ден е почнал в точния момент. Втори тур през днешния ден се организира в пет обитаеми места от общината. Припомняме, че сходен случай имаше и на предходния тур на локалните избори. 

ОИК - Първомай е взела отношение по няколко сигнала, свързани с изборни нарушавания. В комисията са постъпили две тъжби от село Брягово за това, че в изборните описи попадат лица, които не са поданици на селото. След информация в ГРАО проверяващите не са открили нарушавания. 

Сигнал за разпръснати флаери е подаден в Хисаря. Очевидец сезирал комисията, че на територията на града, както и селата Красново, Кръстевич, Паничери, Старо Железаре, Черничево и Беловица са пръснати листовки, на които на бял декор е указан номер на бюлетина. На флаерите имало и директива за метода на отбелязване на вота и надпис „ Купуването и продаването на гласове е закононарушение “. От партията изпратили отговор, че въпросните материали не са публикувани от нейни представители, а актът цели уронване на престижа. 

От ОИК указали на общината да разчистят пропагандните материали по най-бързия метод.

Припомняме, че по-рано през днешния ден Главният Прокурор Сотир Цацаров разяснява нарушаванията на територията на страната.

„ Образувани са 95 досъдебни производства от тях 17 за бързи. Привлечени в качеството си на обвинени 23 лица. Прекратени са 7 досъдебни производства. Внесени са досега в съд 7 наказателни производства. Преписките по инспекции са 1317, от тях отводи  са 1046. 56 са пратени към изборните комисии и 217 остават за работа “, съобщи Цацаров.

Т.е. в случай че го съпоставим с предходната седмица – за една седмица досъдебните производства са нарастнали с 38, а обвинените лица са с 13 повече. 630 бяха преписките по сигнали, като единствено от вчерашния ден са нарастнали с 200.

Главният прокурор удостовери и задържането на някогашния кмет на Гърмен  и депутат Ахмед Башев, само че отхвърли да разяснява повече по тематиката. Башев е арестуван за пазаруване на гласове.

В Горна Оряховица са арестувани трима с 24-часова мярка от Министерство на вътрешните работи, добави още той.

Най-голяма част от нарушаванията са поради непозволена пропаганда.

Според него една от аргументите президентът към момента да не е взел отношение по избора на нов основен прокурор е, че цялостният стенографски протокол от съвещанието на Висш съдебен съвет е бил оповестен в четвъртък, а това е документът, с който би трябвало да се запознае.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР