Сигнали за купуване на гласове, агитация с хранителни продукти и

...
Сигнали за купуване на гласове, агитация с хранителни продукти и
Коментари Харесай

Три жалби за незаконна агитация и сигнал за купуване на гласове в Русе

Сигнали за пазаруване на гласове, пропаганда с хранителни артикули и ниска изборна интензивност - по този начин минава денят на балотажа в Русе. За кметския стол един против различен са Пенчо Милков от Българска социалистическа партия и Диана Иванова от ГЕРБ.

29,7% изборна интензивност все още, три тъжби за противозаконна пропаганда и сигнал за пазаруване на гласове - такава е равносметката от балотажа до този миг.

Сигналът е подаден късно нощес, Общинската изборна комисия го е препратила към ЦИК и оттова - по подготвеност до прокуратурата.

Освен в Русе се гласоподава в още 15 обитаеми места в района: в общините Две могили и Ветово също. В Две могили пристигна сигнал за раздавани торбички с хранителни артикули с номер на съответна бюлетина, а във Ветово - 17 тъжби за противозаконна пропаганда, скупчване на гласоподаватели пред секция и нерегламентиран превоз.

В " Селеметя " - смесения квартал в Русе, беше и наш екип там по-рано през днешния ден.

Хората в ромския квартал " Селеметя " посрещнаха екипа ни враждебно. Отричат да е имало търговия с гласове. Възрастен мъж обаче, неудовлетворен, че на него не са му дали 20 лв., при изключен микрофон се възмути.

Във Ветово, където през днешния ден също има балотаж за общински кмет, единствено до обяд бяха подадени 15 тъжби за непозволена пропаганда и транспортиране на хора до секциите с еднакъв автомобил. Единият от сигналите беше за скупчване на хора в едно от кафенетата и разпределяне на пари. Но и тук хората отричаха да са продавали вота си.

Други разясниха пред екипа ни, че за балотажа цената на гласовете е паднала и към този момент е единствено 20 лв., до момента в който предходната неделя са раздавали по 50. Камерата ни снима по какъв начин двама души си разменят пари, само че не стана ясно по каква причина.

В прилежащия град Сеново, където има балотаж и за кмет на обитаемото място, имаше сигнал до Общинската изборна комисия за разпределяне на кебапчета.

Оказва се, че на балотажа в Русе мними пълномощници от избрана партия са обикаляли към две изборни секции, само че при инспекцията се оказало, че нямат регистрация.
Още по тематиката Местни избори 2019
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР