Сигналът срещу мен е от настоящия директор на онкологията проф.

...
Сигналът срещу мен е от настоящия директор на онкологията проф.
Коментари Харесай

Бившият шеф на онкологията: Сигналът срещу мен е от настоящия директор

Сигналът против мен е от сегашния шеф на онкологията проф. Панайот Куртев. Това съобщи на конференция някогашният началник на УСБАЛ по онкология доктор Стефан Константинов.

„ Темата не е за какво може да бъде махнат един шеф. Ясно е, че министърът има такива пълномощия. Темата е за какво за всички тези неща, в случай че прочетете сигнала, знаете ли какъв брой административна сила е използвана? Имате ли визия какъв брой чиновници са работили месеци наред? А знаете ли какви проблеми има в страната и какъв брой можем да вървим напред? Имаме финансиране, имаме хора, прелестна страна. И ние не вършим това, а администрацията се занимава с нелепости. Иска да бъде бухалка. Кому е нужно всичко това “, запита докторът.

Константинов съобщи, че е горделив от резултатите на болничното заведение, които са постигнали сами, без държавна поддръжка.

„ Поех Университетската болница по онкология в „ Дървеница “ през 2017 година Миналата година болничното заведение приключи с над половин милион лв. действителна облага. Същото може да се каже и за просрочените отговорности. От времето, когато започнахме ние да ръководим, предходната година завършихме с безусловно никакви просрочени отговорности. Към днешна дата също, макар тежката обстановка с високите цени на електрическа енергия и консумативи, поддържаме този тренд. Не сме го създали като сме уволнили хора или сме им понижили заплатите. През всичките години трендът на заплатите и при лекари, и при медицински сестри, и при санитари е бил нагоре.

" Пациентите на болничното заведение не са намалели. Имаме нарастване с 6,92%, по отношение на 2020 година За тези 5 години няма нито един уволнен чиновник на болничното заведение, назначени са нови хора. Има много пенсионирани, само че мисля, че възрастта 75 години е напълно естествена за излизане в пенсия и освобождение на път за младите “, разяснява той.

„ Направили сме голям брой вложения. Такива със лични средства, които не са дадени от бюджета и Министерството. Първите години трябваше да стабилизираме лечебното заведение и вложенията бяха по-малко, само че те стигнаха до съвсем 1 милион лв., дадени от самата болница “, добави още някогашният началник на онкологията.

„ На 2 февруари получихме писмо, с което ни уведомяваха, че по сигнал стартира против нас инспекция от „ Вътрешен одит “ на Министерство на здравеопазването. Бяха 26 пункта, по които трябваше да ни ревизират първично. Те след това се разшириха много. Проверката е траела към 2 месеца. Вероятно инспекцията не е дала упования резултат, тъй като през месец април безусловно по същия сигнал стартира инспекция на ИА „ Медицински одит “, което единствено по себе си е необичайно и не доста законно по един сигнал да се вършат две инспекции. Накрая разбрах, че е имало инспекция и от Прокуратурата, която е почнала още незабавно “, описа Константинов.

Той предложи на публицистите да отбележат входящите номера на документите, с цел да им бъдат предоставени по Закона за достъп до социална информация. „ Тази резолюция на Прокуратурата е доста забавна. Около шест страници е. Доста сериозна работа е паднала, с писма до институции, в това число и до медии “, добави Константинов, като уточни, че финалният извод от инспекцията на държавното обвиняване е, че не са открити никакви закононарушения.

Той изясни, че повода за тази инспекция е само съответния неизвестен сигнал. „ Твърди се, че е от името на университетския състав. Аз разполагам с протокол на Академичния състав в лицето на Научния съвет, който беше доста изумен, тъй като за първи път чуха за неговото битие. Авторите са двама души, единият от които е индивидът, от който аз в действителност одобрих в болничното заведение като шеф. И двамата се явявахме на конкурс, само че той не го завоюва. Сега сега е изпълняващ длъжността шеф ".

„ Как по този начин се реши, че тъкмо ние сме казусът в българското опазване на здравето? Има лечебни заведения, които са затънали до гуша. Да сте чули за техните шефове, нещо да се случва с тях? Не е тематиката дали аз ще бъда заменен. Темата е какво вършим ние с нашата страна. Дойдоха едни младежи, хубави, учени и споделиха, че ще се борят с корупцията и желаят господство на закона. Къде е върховенството на закона в петък след работно време да бъде подписан един подобен документ? Аз да не бъда извикан в Министерството и да ми кажат: „ Ти си доста неприятен, махаме те “. В понеделник идват представители на частна юридическа адвокатска фирма, води ги актуалният шеф и ми връчват документ, в който написа, че министърът на опазването на здравето е заявил права и, че това към този момент е новият шеф. Това господство на закона ли е? Да помислим за корупцията. Какво може да стимулира един министър на опазването на здравето да прави всички тези неща? Тя даде конференция, сподели проблематичните лечебни заведения. Върнете се и потърсете дали сме там. Изведнъж в петък е станало всичко това. И в понеделник рано сутринта идват хората в болничното заведение и към този момент във вторник ръководят. Видях лица от хората, които пристигнаха, които са взели участие тъкмо в годините, когато болничното заведение е натрупала най-големите отговорности. Разбирам, че политическата обстановка е сложна, само че ми е доста забавно какво ще каже министър-председателят по този въпрос и дали ще се опита да промени тази несправедливост “, сподели още доктор Константинов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР