Сигналът ми е базиран на публикация в една медия, но

Сигналът ми е базиран на публикация в една медия, но ...

Дончев пестелив в обясненията за Джи Пи Груп.

"Сигналът ми е базиран на публикация в една медия, но това е достатъчно да се извърши проверка за достоверността на нещата. Задействани са и други държавни служби, проверят се лицата, фирмата, проектите, поръчките. В един програмен период се изпълняват 12-13 хиляди проекта, огромна част се проверяват, стотици милиони финансови корекции се плащат, не всички случаи влизат в медиите. Самата система не предполага политически чадър." Това каза вицеприемиерът Томислав Дончев във връзка с подадения сигнал за злоупотреби при усвояването на средства от европейските фондове, свързан с "Джи Пи Груп", за което първо сигнализира сайтът за разследваща журналистика "Биволъ".
Вицепремиерът подчерта, че на този етап няма данни убийството на Виктория Маринова да е свързано с журналистическото разследване, коментирано и в последното предаване, водено от Маринова.
"В Европа често има нужда от жертва – някой да е лошото момче или лошото момиче и да бъде посочван. В случая с убийството на журналистката Виктория Маринова и лансирането в чуждестранни медии на версията, че нападението е свързано с работата ѝ, България беше очернена", каза още Дончев в интервю за bTV.
Той припомни, че Европа в момента е предизборна ситуация и с политици от всички държави членки от различен профил и тоналност биха използвали, употребили и дори злоупотребили с такъв случай."
Вицепремиерът призова за повече доверие на институциите – не е проблем да не вярваш на конкретен техен представител, но без самата структура и държавата ще спре да съществува.
На въпрос редно ли е, подалият оставка министър Нанков сега да заема пост на заместник-министър Дончев уточни: "Нанков е на по-ниска позиция. Не можете да ме убедите, че той не заслужава повече да работи в сектора си."

Източник: actualno.com