Сигнал за умряла риба във водите на река Марица край

...
Сигнал за умряла риба във водите на река Марица край
Коментари Харесай

Мъртва риба в Марица край Пазарджик и Пловдив заради изпускането на пластмаса

Сигнал за умряла риба във водите на река Марица край пазарджишкото село Огняново е бил подаден в Регионална инспекция за опазване на околната среда в Пазарджик.

Директорът на инспекцията Костадин Гешев посочи пред БНР, че сигналът е подаден на тел. 112 и незабавно е образуван проверяващ екип взаимно с " Басейнова дирекция " и Изпълнителната организация по околната среда и водите.

Установен е източникът на замърсяването - пазарджишката компания " Екоинвест ", която преработва пластмаса. Възможно е да има и други замърсители, уточни Гешев. Замърсяването идва от поречието на река Пишманка, по тази причина се вземат проби от водата, с цел да се откри дали компанията замърсител е единствено една.

Първоначалните данни сочат, че рибата е умряла поради изпускането във водата на така наречен мленки от пластмаса. Това са неразтворими субстанции от пластмасата, които отиват във водата поради неправилна работа на пречиствателните уреди, изясни шефът на Регионална инспекция за опазване на околната среда в Пазарджик.

След Огняново, сигнали за мъртва риба във водите на Марица са били получени и от Стамболийски и Цалапица.

Областният шеф на Пловдив Дани Каназирева прикани да не се употребява риба, уловена по поречието на Марица от Пазарджик до Първомай, както и да се заобикаля допир с речната вода.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР