Сигнал за подавани попълнени бюлетини постъпи в Общинската избирателна комисия

...
Сигнал за подавани попълнени бюлетини постъпи в Общинската избирателна комисия
Коментари Харесай

Местни избори 2019: Куп сигнали за нарушения, включително ти си мъртъв

Сигнал за подавани попълнени бюлетини постъпи в Общинската изборна комисия и в Районна прокуратура-Асеновград. Драмата се разиграла в 58-ма секционна изборна комисия (СИК), ситуирана в ОУ " Никола Вапцаров ", където гласоподавателите най-вече са от ромски генезис. Председателят на секцията описа пред Actualno.com, че сигналът е  подаден от лице, което е открито по-късно. По думите ѝ, гласоподавател е съобщил, че му е дадена попълнена бюлетина, само че " това не е правилно ".
" Дадоха му се празни бюлетини. Той влезе в кабината и след към 10 секунди излезе с изявление, че тя имала две зачертавания, които са били авансово маркирани ", уточни ръководителят на 58-ма СИК. В този миг мъжът разтворил бюлетината и разкрил вота си, което автоматизирано прави бюлетината невалидна. Тогава му е била дадена нова бюлетина, той е влезнал да гласоподава и си е тръгнал. " Смятам, че тук не са му дадени тези бюлетини. Имаме такива, които са сбъркани, невалидни, скъсани погрешно и без баркод - те ще бъдат вписани по-късно в протоколите ", съобщи ръководителят.
Мъжът, който е алармирал е възроптал и против това, че бюлетината не е била откъсната пред него, а са били насъбрани няколко и ситуирани настрана от двама от членовете. По думите им, те са разгърнали всички, с цел да се убедят присъстващите, че бюлетините са празни, а не попълнени. Практиката по авансово скъсани и сгънати бюлетини се правила, тъй като пред секцията чакали доста хора на опашка. Председателят на комисията сподели още, че поради сигнала на инспекция в секцията са пристигнали представители на икономическа полиция, адвокати от община Асеновград и представители на Общинската изборна комисия (ОИК).
Дежурният прокурор в Асеновград Борис Михов удостовери за случая, само че бе безапелационен, че нарушаване не е намерено.  Той посочи, че няма формирано досъдебно произвеждане и съобщи, че полицейското наличие в учебното заведение, а и в самата секция е засилено, поради което " вероятността да се случи сходно нещо е минимална и няма опорочаване правото на глас ".
ОИК-Асеновград също се произнесе с решение към ръководителя на СИК с №58 да не се късат и сгъват авансово бюлетини. Избирателната интензивност към 17:00 ч. в Асеновград е над 45%. По непотвърдена информация, сигнализирано е, че членове на СИК в ОУ " Отец Паисий " в Асеновград пък питали жителите дали желаят една или две бюлетини. Сигнал до ОИК публично подаден обаче няма.
Нарушения в цялата страна
Според представителя на ЦИК Александър Андреев, до момента има към 190 сигнала за нарушавания. Един от най-екстравагантните идва от Инициативния комитет на Мая Манолова. В сигнала се твърди, че в секция в квартал " Дружба " е отказана регистрация като представител на Манолова на Никола Вапцаров, някогашен зам.-кмет на регион " Младост " и част от комитета на Манолова. Основанието било, " че е общоизвестен фактът, че Никола Вапцаров е мъртъв ". Никола Вапцаров е праплеменник на огромния ни стихотворец. Иначе единствено от комитета на Манолова са подадени 29 тъжби.
В ОИК-Кюстендил е постъпил сигнал, че в региона на Професионална гимназия по селско стопанство, където се намират 3 изборни секции е видян микробус, който проведено извозва гласоподаватели. Посочени са марката и номера на автомобила.
Прокуратурата в Монтана работи по два сигнала за пазаруване на гласове в села на района, в това число в община Берковица.
ОИК - Севлиево ревизира сигнали за непозволена предизборна пропаганда. В Трявна също са подадени сигнали за пропаганда, за събиране на групи хора в заведение, които са приканвани да гласоподават за избран претендент за кмет, а също и за общински консултант. Други медиатори пък обикаляли по домовете, с цел да пропагандират в интерес на един от претендентите.
Пресцентърът на Прокуратурата на Република България дава информация за формираните досъдебни производства и преписки за инспекция по сигнали за закононарушения срещу политическите права на жителите, по отношение на изборите за общински съветници и кметове.
Образувани са 65 досъдебни производства в Прокуратура на Република България с предмет закононарушения срещу политическите права на жителите и закононарушения, свързани с изборите, като 10 от тях са бързи производства, а по 55 се организира следствие по общия ред.
Общо 46 следствия са за закононарушения срещу политическите права на жителите, а 19 бр. са с предмет закононарушения, свързани с изборите.
Привлечени 10 лица в качеството на обвинени.
Три досъдебни производства са прекъснати.
В Прокуратурата на Република България са формирани 901 прокурорски преписки, от които по 545 бр. е предписан отвод да се образува досъдебно произвеждане. Прокуратурите в страната са изпратили по подготвеност на други органи 39 бр. преписки, а по останалите 317 бр. преписки се прави инспекция по реда на Закона за правосъдната власт.
До сегашния миг основният прокурор Сотир Цацаров е изискал от ЦИК предоставяне на позволение за привличане като обвинени и задържане на 6 лица /кандидати за кметове и общински съветници/ по следствие на Специализираната прокуратура и за привличане на 8 лица / претенденти за общински съветници/ като обвинени по следствия на Софийска градска прокуратура. За шестте лица с имунитет по досъдебното произвеждане на Специализираната прокуратура, ЦИК даде позволение за привличането им като обвинени и за задържането им по реда на член 64 ал.2 от Наказателно-процесуален кодекс. С определение на СпНС са арестувани под стража 4 обвинени.
ЦИК даде позволения за привличането им като обвинени за 7 лица по следствията на Софийска градска прокуратура. За едно от лицата се чака решението на ЦИК.
Информацията е настояща към 17.00 часа на 27.10.2019 година, предава БГНЕС.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР