Сигнал за отровен вълк в Рила са подали от Сдружение

...
Сигнал за отровен вълк в Рила са подали от Сдружение
Коментари Харесай

Намериха отровен вълк в Рила

Сигнал за токсичен вълк в Рила са подали от Сдружение за дива природа „ Балкани “ още на 19 април, само че съответна реакция от институциите към момента няма. Това заяви Елена Цингарска от организацията, съобщи "Дарик ".

От районната работа на Агенцията по сигурност на храните в Благоевград, след наше питане, откриха, че пробите на животното за бяс не са позитивни, само че оттова не могат да изследват натрупа му за токсини. От Регионалната ревизия по околна среда пък отложиха формалната си позиция за идващите дни.

Дивото животно от една година е било снабдено със специфичен нашийник, който е изпращал значима информация за популацията вълците в региона. Елена Цингарска от "Балкани " описа: "Вълкът обитаваше региона на южна Рила. На 19 април сутринта екипът ни получи така наречен морталити сигнал от нашийника, който се включва при положение, че не се е движил с часове. Веднага отидохме на място и открихме животното умряло. Опитвайки се да намерим натрупа му, по пътя, на към 100 метра от вълка, имаше и умряла лисица. Начинът, по който бяха умрели животните, за нас говореше недвусмислено, че става въпрос за отравяне ".

От Агенцията по сигурност на храните (БАБХ) в Благоевград потвърдиха, че подобен сигнал е подаден към тях, само че той касаел единствено едно животно. Поради обстоятелството, че трупът е бил в напреднала форма на разложение обаче, той е можело да бъде проучен единствено за бяс. След нашето питане от Агенцията ревизираха дали са излезли резултатите от тези проби и те се оказаха негативни.

Елена Цингарска разяснява изказванията по този начин: "Вълкът никога не беше мощно разкапан, защото гибелта е настъпила на 19 април доста рано сутринта, демонстрират нашите безапелационни и сигурни данни от джипиес предавателя. До тогава животното се е движило. А БАБХ са изследвали животните на 23 април, защото институциите не се задвижиха през почивните дни. Първата заплаха в региона е да има и други отровени животни. Напълно действителна е заплахата животни, които се хранят с мърша, да се отровят. Да не приказваме пък за предпазени типове птици. Тоест тук нещата опират до Регионална ревизия околна среда, които също трябваше да създадат инспекция, те обаче не реагираха на нашия сигнал ".

Неофициално от Регионална инспекция за опазване на околната среда - Благоевград разясниха, че е имало някаква реакция от тяхна страна, само че каква тъкмо е била тя ще стане ясно в публична позиция, която ще бъде публикувана „ най-рано на следващия ден “. А в това време от съдружие за дива природа "Балкани " събират пари да изпратят проби от откритите животни в лаборатория в чужбина на лични разходи.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР