Сигнал за опасни вещества, складирани в мазе на бивш военен

...
Сигнал за опасни вещества, складирани в мазе на бивш военен
Коментари Харесай

90 сандъка с живак и други химикали са открити в бивш военен завод във Враца

Сигнал за рискови субстанции, складирани в мазе на някогашен боен цех във Враца, се проверява от прокуратурата и ДАНС. На този стадий се оповестява за открити 90 сандъка с живак и други химикали. По първични данни химикалите са складирани още през 80-те години на предишния век и били предопределени за производството.

Враца

Сега на мястото на машиностроителния цех има единствено порутени здания, в които се обитават сервизи, автомивки и магазини. Какво се крие в мазето, никой не е знаел досега, когато до един от специалистите в екоинспекцията постъпва сигнал за складирани рискови субстанции. Тъй като помещението не се охранява, той влезнал да ревизира.
Инж. Георги Караиванов, специалист в РИОСВ-Враца: Отворих и видях - в един сандък има червен живак, едно негово предопределение е да се употребява за взривно вещество. Трябва да се мери радиацията и тогава ще се види защо става въпрос. Но отново споделям - щом до момента не е попаднало в недобросъвестни, значи сме имали шанс. Има и цианиди, и калиев перхлорат и така нататък
Изпълнителният шеф на компанията, която стопанисва площадката от 2002 г, сподели, че не е знаел какво е складирано в мазето, което даже било наводнено. Недоумява за какво през всичките тези години веществата не са били потърсени и за какво на никое място не се водят на доклад.
Тодор Наков, изпълнителен шеф: Няма нищо, което да е рисково. Вчера влязохме с господата от полицията и ДАНС, без защитни дрехи, става въпрос за няколко дървени сандъка, в които има буркани, няма нищо рисково и трагично, ловиш ги с ръце.
От регионалната администрация споделиха за " По света и у нас ", че към този момент е определена лицензирана компания, която до петък ще извози складираните химикали.
Малина Николова, регионален шеф на Враца: Никой не може да подсигурява и да споделя какви са вътре веществата, какво количество са, това ще бъде направено след експертен разбор от компанията, която е наета. Това, което сега вършим е, че Министерство на вътрешните работи е осигурило непрекъсната защита непрекъснато, обектът е заварден и никой няма достъп до него.
От Окръжната прокуратура във Враца оповестиха, че по случая е стартирано досъдебно произвеждане по за погрешно предпазване на субстанции, които са рискови за хората и природата.
 Разследват сигнал за рискови субстанции в мазе на някогашен боен склад във Враца Разследват сигнал за рискови субстанции в мазе на някогашен боен склад във Враца
Сигнал за рискови субстанции, складирани в мазе на някогашен боен цех във Враца, се проверява от полицията.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР