Сигнал за незаконна сеч и роднински връзки в горското стопанство

...
Сигнал за незаконна сеч и роднински връзки в горското стопанство
Коментари Харесай

Шеф на горско стопанство разреши на баща си незаконна сеч

Сигнал за противозаконна сеч и роднински връзки в горското стопанство в Ловеч. Заместник-директорът на службата разрешил на своя татко, който има частна компания за дърводобив, да сече в държавните гори. Нещо повече - компанията позволява редица нарушавания, които съумява ловко да прикрие, и да сече безотговорно.
Това е част от Държавният горски фонд. Мястото - сред градовете Габрово и Севлиево - отдел 357, писмен знак Т. Сечта тук е траяла към година и е завършила преди няколко месеца. Фирмата, която печели търга е " Узана 99 " ЕАД със седалище в Габрово. Неин притежател е инженер Руси Русев - лесовъд с дълготраен опит и стаж.

Очакваният рандеман, единствено от този дребен регион е в размер на 200 кубически метра дървесина от черен бор. Позволителното му е издадено от чиновник в Горското стопанство на Габрово и е било годно от 30 май - 30 юни 2016 година. Фирмата, обаче, не съумява да извърши разрешената сеч и срокът е продължен - с подписа и разрешението на заместник-директора на Горското инж. Николай Русев. Съвпадението във семействата не е инцидентно. Николай Русев е наследник на Руси Русев - притежател на частната компания. Така синът разрешава на татко си да сече в територията на подопечното му горско стопанство.

Правим ревизия на мястото, където бащата сече с позволението на сина си. Обхождаме региона с лицензиран лесовъд. Запазваме самоличността му, по негово гледище, защото мъжът се тормози за своята сигурност.

Според лесовъда очевидно са отсечени повече дървета, в сравнение с е позволено.

В региона има разхвърляни десетки кубици дървесина, които гният и никой не прибира.

Разхищението е видяно при започване на годината от лесничеи на Горското в Габрово. Описано е в констативни протоколи, и рапорти. Търсим ги за коментар, само че те отхвърлят, защото се тормозят, че ще бъдат уволнени. С нарушаванията е осведомен и тогавашния шеф на горското - Красимир Илиев.

В Дирекцията по горите във Велико Търново протоколи за противозаконна сеч няма. Правим инспекция и в Северноцентрално държавно дружество. Оказва се, че протоколите са там, а осъществената инспекция от службата е установила нарушавания на терена. От предприятието отхвърлиха коментар. Потърсихме ги на място в горското, с цел да забележим досието на сечта, в което стоят два подписа - на татко и наследник от двете страни на контракта. Търсим рапортите и протоколите.

Така, без рапорти и разбори, синът удължава периода за сеч на частната компания на татко си.

Николай Русев е от към 20 години в системата. От толкоз време съществува и компания " Узана 99 " на татко му. Заместник-шефът на горското обаче не счита, че има спор на ползи.

Вече някогашният шеф Красимир Илиев, установил противозаконната сеч, е уволнен, откакто рапортува за спор на ползи.

От месец март шеф на горското е Иваничка Иванова. Проверка в Търговският указател демонстрира, че тя също е имала взаимоотношения с компания " Узана 99 " - била е шеф на филиала на компанията в Севлиево.

Екипът на NOVA се снабди в мистериозно изчезналите протоколи и рапорти, които е трябвало да прекратят противозаконната сеч. Според тях компания " Узана 99 " е трябвало да бъде глобена, вместо да й се удължава разрешителното. На ход в този момент е отрасловото министерство на земеделието и храните.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР