Сигнал за измряла риба във водоем край Поморие подадоха граждани.

...
Сигнал за измряла риба във водоем край Поморие подадоха граждани.
Коментари Харесай

​Сигнал за измряла риба във водоем край Поморие

Сигнал за измряла риба във водоем край Поморие подадоха жители. Проверка от " Басейнова дирекция " - Варна и Бургаската екоинспекция ще открива аргументите.

Поморие

Сигналът е подаден от Гергана Вергиева, която има наоколо стопанство. Измрялата риба е в общинския водоем в местността " Харманите " на пътя Поморие - Ахелой. Това е воден обект, обществена общинска благосъстоятелност, а към него има частни стопанства. От Община Поморие споделиха, че до момента не е имало публични тъжби поради сходни случаи.
Николай Каприев - Община Поморие: " Абсолютно никаква връзка няма с Поморийско езеро, дистанцията е огромно. " Гергана Вергиева: " Забелязах, че цвета на водата е изменен и тази неприятна миризма която се носи, сходно на тази, която е на лугата. " Стефан Петров: " Имаше и няколко индивида, които ловяха риба и очевидно не се притесняваха, че ще има последствия за тях. "
Съдържанието на О2 във водата от взета проба предходната седмица е 0,74 мг за литър, а днешната сподели още по-ниско равнище. Според инспекторите това е най-вероятната причина за измирането на рибата. В непосредственост се намира колекторът за отпадните води на Винзавода в морския град, само че инспекторите отхвърлят такава връзка.
Георги Трифонов - Регионална лаборатория-Бургас: " Ниско е наличието на О2, изчерпано е, допустимо е да има гнилостни процеси тук. " Събина Русева - " Басейнова дирекция ": " Най-вероятно неналичието на О2. Това е затворен водоем, както виждате няма отток. Няма приключване на отпадъчни води, намерено замърсяване, както и заустване на такива не е установено. " Анна Желязкова - гл. специалист в РИОСВ-Бургас: " Ако има приключване ще се виждат следи. Освен това този воден обект е на 75 метра от колектора. "
Екоинспекторите ще изследват пробите от водата за съществуване на отровни субстанции и ще дадат наставление на Община Поморие да почисти водоема от умрялата риба.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР