Сигнал за изхвърлени тонове битови отпадъци край река Пребойница в

...
Сигнал за изхвърлени тонове битови отпадъци край река Пребойница в
Коментари Харесай

Тонове отпадъци са изхвърлени край река Пребойница в Искърското дефиле

Сигнал за изхвърлени тонове битови боклуци край река Пребойница в Искърското дефиле подвигна на крайник представители на столичната екоинспекция и Басейнова дирекция. От Сдружение " Балканка " сигнализираха, че са наранени предпазена територия и вододайна зона.

Местни риболовци са алармирали екоактивистите за две противозаконни сметища край село Губислав, община Своге, на територията на закрити уранови рудници.

Става дума за тонове битови боклуци, в това число гуми, мебели, пластмасови и стъклени опаковки, даже тоалетни чинии.

На метри от боклука тече река Пребойница, която е обект на екологично замърсяване, а съгласно локалните хора се употребява и за питейни потребности, от ВиК обаче отхвърлят.

Нарушителите са незнайни.

На Община Своге беше издадено наставление за разчистване на региона, в противоположен случай я грози глоба.

„ Фактът е, че отпадъци в предпазена зона, около река, в която има предпочитани типове за запазване, като ручейния рак да вземем за пример “, съобщи Димитър Куманов, Сдружение " Балканка ".

„ Ето дъждът не прекъсва, няма гаранция, че болести и прочие други замърсители, те проникват посредством тази вода, която се стича в реката “, разяснява Борислав Дичев, гражданин на село Губислав.

„ Трябва общината да предприеме своевременни ограничения това нещо да не се позволява. Глобата е от 3000 до 10 000 лв. “, изясни Ирена Милушева, основен специалист в РИОСВ-София.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР