Сигнал за голямо количество мъртва риба в река Марица до

...
Сигнал за голямо количество мъртва риба в река Марица до
Коментари Харесай

Цех за пластмаса отрови рибата в Марица

Сигнал за огромно количество мъртва риба в река Марица до остарелия мост в региона на село Цалапица е подаден тази заран на тел. 112. Това заяви за " Фокус " - Пловдив регионалният шеф Дани Каназирева.

Пред БНР - Пловдив шефът на инспекцията по околна среда в Пазарджик Костадин Гешев заяви, че източникът на замърсяването е пазарджишката компания " Екоинвест ", която преработва пластмаса. Възможно е да има и други замърсители, уточни Гешев. Замърсяването идва от поречието на река Пишманка, по тази причина се вземат проби от водата, с цел да се откри дали компанията замърсител е единствено една.

Първоначалните данни сочат, че рибата е умряла поради изпускането във водата на така наречен мленки от пластмаса. Това са неразтворими субстанции от пластмасата, които отиват във водата поради неправилна работа на пречиствателните уреди, изясни шефът на екоинспекцията в Пазарджик.

Информирани са всички институции - Министерство на вътрешните работи, Басейнова дирекция, Районната ревизия по околна среда, Българската организация за сигурност на храните. Техни представители са били на място, с цел да проучат всички условия.

Според Каназирева има заплаха замърсяването да премине в региона на Пловдив.

По случая е сезирана прокуратурата, формирано е досъдебно произвеждане. В момента региона се охранява от чиновници на Министерство на вътрешните работи.

Dariknews.bg добавя, че ще се вземат проби от водата в реката, а евентуално и от мъртвата риба, които организацията по храните ще изследва. Издадена е заповед да не се изнася нищо от речното корито, до момента в който не се откри повода за измирането на рибата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР