Сигнал за дискриминация в училище. Деца от 1-ви до 4-ти

...
Сигнал за дискриминация в училище. Деца от 1-ви до 4-ти
Коментари Харесай

Дискриминация в училищен стол в Айтос?

Сигнал за дискриминация в учебно заведение. Деца от 1-ви до 4-ти клас в айтоско учебно заведение заплащат друга цена за обяда в учебния стол. Това сигнализират родители. Според сигналите, от тази седмица децата с адресна регистрация град Айтос би трябвало да заплащат за ваучър за храна, а за учениците от селата - храната е безвъзмездна.

В Средно учебно заведение "Никола Вапцаров " в Айтос до края на предходната седмица родителите на деца от 1-ви до 4-ти клас, които се хранят в учебния стол плащали по 1 лев за ваучър. В петък разбрали, че цената се трансформира на 2,04 лева, а дружно с нея има и други промени. Обядът става заплатен за децата с адресна регистрация в Айтос и остава безвъзмезден за тези от близките селища.

Като този ваучър детето реши, че в сряда ще се храни, само че не го употребява в сряда - изгаря. А за децата, които пътуват от село, за които нямам нищо срещу, те се хранят всеки ден гратис в стола. За мен е незаслужено едните деца да заплащат 2 лв., а другите да се хранят гратис. А това се случва от този понеделник, т.е. от през днешния ден, до момента всички деца се хранеха против 1 лев дневно. Не е въпросът дали ще е 1 или 2 лв.. Просто ме тормози за какво едното дете ще заплаща 2 лв., а другото ще се храни гратис, споделя татко на възпитаник в учебното заведение, представен от Нова телевизия.

Това е някакво решение, което са взели. Повечето хора са срещу това нещо. Хората, които са тук от града, горе - долу са със същите заплати, които получават и другите, споделя Мария Костадинова.

От управлението на образователното заведение настояват, че няма нищо неправилно. Оказва се, че от 1 февруари учебното заведение им нов шеф, откакто предшественика му е бил осъден от просветителния инспекторат в Бургас поради нарушавания свързани с храната на най-малките възпитаници.

В член 53 от Закона за предучилищното и учебното обучение е записано,че за средищните учебни заведения, за пътуващите възпитаници обезпечават целодневно организация на образователния ден, обедно хранене и превоз, изясни шефът на учебното заведение Ирина Вътева.

От Образователния инспекторат в Бургас обясниха, че с разпореждане на Министерски съвет всяка година за децата от селата се отпускат по 629 лева на година на пътуващ възпитаник за безвъзмезден превоз, храна и педагог. Средства, които са целеви. Всъщност, предходното управление е направило нарушаване, тъй като и децата от града, и тези от покрайнините са плащали за купоните една и съща цена - 1 лев. Констатирано е пренасочване на средства от тези за издръжката на пътуващите деца към тези с адресна регистрация в Айтос и по тази причина цената на обяда е била с 1 лев за всички, вместо сегашните 2,04 лева Сега след реакцията на родителите, управлението на учебното заведение се ангажира да търси вид за по-евтин обяд за всички децата, дава обещание директорката.

Аз съм уверена, че ще намерим решение за поевтиняване на обедното хранене и на учениците от Айтос, които са на целодневна организация. Ако не и то да бъде гратис най-малко за тази образователна година, споделя Ирина Вътева.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР