Сигнал от 4 работодателски организации е изпратен в деловодството на

...
Сигнал от 4 работодателски организации е изпратен в деловодството на
Коментари Харесай

Работодатели сезират ЕК и КЗК за нарушения в енергетиката

Сигнал от 4 работодателски организации е изпратен в деловодството на Главна дирекция " Конкурентоспособност " на Европейска комисия и Агенцията за съдействие сред регулаторите на сила (ACER), съобщи Нова тв.

Писмото до Европейската комисия и Комисията за защита на конкуренцията за нарушавания в бранш " Енергетика " е от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП) и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). То е е подписано от Васил Велев, Радосвет Радев, Цветан Симеонов и Кирил Домусчиев.

Организациите сезират Комисия за защита на конкуренцията, с цел да се проверяват " дейности на група участници на свободния пазар на електрическа сила, които считаме, че с държанието си по неприемлив метод нарушават правилата на свободно договаряне и конкуренция, залегнали в българското законодателство ". Визирани са нарушавания по член 15, 21 и 22 от Закона за защита на конкуренцията.

Авторите акцентират, че фактическите им изказвания се основават на разбор на обществено налична информация. Ето и детайлите по съответните обстоятелства и условия, изложени от водачите на 4-те работодателски организации в сигнала:

" Съществена част от електрическата сила, създавана от мощности - частна благосъстоятелност на територията на страната, е под директния или индиректен надзор на субекти, които са свързани лица по смисъла на §1 от спомагателните разпореждания на Търговския закон. Визираме следните сдружения:
ЕИК Електрическа мощ, MW
ТОПЛОФИКАЦИЯ - БУРГАС ЕАД 102011085 18
ТОПЛОФИКАЦИЯ-ПЕРНИК АД 113012360 60
ТОПЛОФИКАЦИЯ - ПЛЕВЕН ЕАД 114005624 68
ТОПЛОФИКАЦИЯ РУСЕ ЕАД 117005106 120
ТОПЛОФИКАЦИЯ - ВТ ЕАД 104003977 3
ТОПЛОФИКАЦИЯ-ВРАЦА ЕАД 106006256 6
ТОПЛОФИКАЦИЯ-СЛИВЕН ЕАД 119004654 12
ТОПЛОФИКАЦИЯ ГАБРОВО ЕАД 107009273 12
БРИКЕЛ ЕАД 123526494 130
Топлоелектрическа централа - БОБОВ ДОЛ ЕАД 109513731 600
Топлоелектрическа централа МАРИЦА 3 АД 126526421 120
Обща конфигурирана мощ 1149 MW

Електрическата сила, създадена от гореизброените сдружения, се продава на свободния пазар на електрическа енергия от сдружението търговец „ Гранд Енерджи дистрибюшън “, обвързвано със субектите - производители. Следва да изтъкнем и обстоятелството, че търговецът „ Гранд Енерджи дистрибюшън “ по силата на контракт съставлява „ Топлофикация София “ ЕАД при продажба на електрическата сила, създадена от когенерацията на сдружението с размер 186 МW.

Наличието на съгласуваност сред притежателите на индустриални мощности и субекта - търговец на свободния пазар съставлява централизация, която обективно основава условия за манипулиране на пазара. Енергийният министър освободи шефовете на БЕХ.

Налице са и условия за изкуствено основаване на недостиг на електрическа сила посредством ограничение на личното произвеждане и по едно и също време с това изкупуване посредством свързани търговци на цялото предлагано от държавните сдружения – производители количество електрическа енергия на борсата.

Отделно от това, под контрола на притежателите на индустриалните мощности е и застрахователно сдружение . То издава застрахователни полици като форма на гаранционно поръчителство при закупуване на електрическа сила преди всичко на групата търговци, свързани с производителя, което директно основава конкурентно преимущество. Това събитие подсказва, че е допустимо и закупената сила да не бъде платена и укрепва непазарното преимущество.

От изложените условия може да се направи обосновано съмнение за съществуване на неприемлива централизация по смисъла на Закона за защита на конкуренцията.

От друга страна - пазарното държание на гореизброените участници на пазара на електрическа сила основава подозрения за съществуване на картелно съглашение в следната тенденция:
„ Гранд Енерджи дистрибюшън “, Юропиън трейд оф енерджи “, „ Сага комодитис “, „ ТМ Технолоджи “, „ Енерджи инвест юръп “ - всичките, свързани със субектите - притежатели на индустриалните мощности, са взели участие в извършени тръжни сесии на Българска самостоятелна енергийна борса през интервала от ноември 2018 година до януари 2019 година, при които са търгувани предлагани от АЕЦ “Козлодуй “ количества електрическа енергия в размер на към 500 МW.
Всеки от изброените търговци е закупил на база на двустранен контракт електрическа сила от препоръчаната от АЕЦ “Козлодуй “, като официално по всеки от договорите е спазено ограничаването в тръжната документи за закупуване на количества до 10 МВтч, надлежно 20 МВтч от един покупател.

На процедура цялото количество електрическа сила, препоръчано по време на упоменатите борсови сесии, е закупено от цитираните сдружения.

Проявява се ясна наклонност основна част от електрическата енергия, предлагана на свободния пазар, да се закупува от изброените сдружения при елиминиране на останалите търговци .

Данните ни сочат, че след това закупеното количество електрическа енергия е търгувано сред горецитираните търговци на база двустранни контракти. Преразпределените сред тези търговци количества електрическа енергия се продават на клиентите им – частни субекти и обществени възложители при условия и цени, които заобикалят пазарния борсов механизъм.

На 19.06.2019 година НЕК провежда търг за продажба на 98МВт за интервала 01.07-30.09.2019 година, при който предизвестено фаворизираше единствено един вероятен покупател с евентуално разполагаемо почасово количество сред 0МВт и 490МВт. След намесата на работодателските организации този абсурден търг бе преустановен, в това време НЕК провежда още два търга за същия ден, още веднъж с условия, подозрително фаворизиращи един евентуален участник, само че и тези търгове бяха анулирани. В последна сметка НЕК организира стремежи търг на 01.07.2019 година и осъществя електрическа енергия с евентуално разполагаемо почасово количество сред 0МВт и 250МВт, което количество на 80% се изкупи от две от обвързваните сдружения, упоменати нагоре. Следователно наклонността към централизация се задълбочи с дейното подпомагане на НЕК. Настояваме да ревизирате и този търг.

Регистрационната система на БНЕБ разрешава да се направи инспекция и на връзката сред оферираните позиции (количество и цена) на сегмент „ Ден напред “ на гореспоменатите свързани сдружения и тези на НЕК за интервала 01.12.2018 г.-14.07.2019 година – имаме учредения да допускаме координираност и произлизащи от това високи равновесни почасови цени.

Заслужава внимание и проучването на координирано държание сред упоменатите търговци и крупни експортьори на електрическа енергия като ГЕН-И, Данске комодитис, Алпик още веднъж за същия интервал 01.12.2018 г.-14.07.2019 година, установимо както през двустранни контракти сред тях, по този начин и посредством оферираните позиции (количество и цена) на сегмент „ Ден напред “. В тази връзка следва да се обърне внимание и на данните за трансграничен продан от системата на ЕСО, затворените вътрешни покупко-продажби сред упоменатите лица (без физически трансграничен трансфер) и почасовите цени, реализирани за интервала на сегмент „ Ден напред “.

Изложените обстоятелства дават ясни индикации за манипулиране на свободния пазар на електрическа енергия и използване от избрани субекти на непазарни търговски практики.

Пряка последица от дейностите на стопански обвързваните субекти е ограничението на опциите на останалите търговци на свободния пазар на електрическа енергия да закупуват електрическа сила при ясни и конкурентни условия.

Описаният модел на държание на гореизброените сдружения нарушава действието на либерализирания пазар на електрическа енергия. По този метод се основават условия за непрекъснат недостиг на електрическа сила и непазарно образуване на цената й. Този развой директно и отрицателно рефлектира върху действието на цялата българска стопанска система.

Сериозността и мащабите на казуса ни мотивираха да предприемем всички законови дейности, с цел да предотвратим задълбочаване на тази наклонност и незаконните практики да бъдат прекъснати ".

В края на писмото си подписалите се желаят да се образува произвеждане по реда на Закона за защита на конкуренцията и да бъде разпоредена инспекция на изброените обстоятелства и условия, „ с оглед определяне налице ли е законова догадка на неприемлива централизация и/или картелно съглашение сред изброените в жалбата субекти - участници на свободния пазар на електрическа сила “.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР