Сигнал до Софийската градска прокуратура (СГП) за възможни злоупотреби със

...
Сигнал до Софийската градска прокуратура (СГП) за възможни злоупотреби със
Коментари Харесай

Дунарит заподозря ДКК в пране на пари

Сигнал до Софийската градска прокуратура (СГП) за вероятни злоупотреби със обилни финансови средства и пране на пари от страна на " Държавната консолидационна компания " (ДКК) е бил импортиран от " Дунарит ", оповестиха от русенското оръжейно дружество в четвъртък.

Дружеството е писало и до новия стопански министър Лъчезар Борисов, в което го среща с проблема с платените от него преди три години на ДКК над 50 млн. лева по дълг към банкрутиралата КТБ. Държавната компания обаче не признава заплащането, а в това време не връща парите и не е ясно по какъв начин ги употребява. Поради което " Дунарит " е завела в края на юли 2020 година правосъдно дело против ДКК за изплащането на рента от над 7 млн. лева поради това, че три години употребява тези пари, а не ги признава като заплащане по дълга.

Преводът на въпросните 50 млн. лева бе осъществен в края на август 2017 година откакто страната опита да придобие " Дунарит " посредством негов дълг към банкрутиралата " Корпоративна комерсиална банка ", който през годините и бил прехвърлян през разнообразни цесии и се озова в ДКК, притежаван до тогава от никому незнайната компания " ДиПи ", която пък го беше купила от свързваната с депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски " Виафот Лимитед ". " Виафот " към този момент не съществува в правния мир, само че тя блокира и влизането на компанията " Емко " в капитала на " Дунарит ".

Сега от русенския оръжеен цех оповестяват, че преведените от тях преди три години парит за дълга към КТБ " безусловно изчезнаха ". " Вече 3 години ДКК отхвърля както да удостовери погасяването на дълга, по този начин и да върне назад въпросните средства на сдружението ", написа в сигнала до прокуратурата и известието до медиите.

В него се напомня, че на 30 август 2017 година " Дунарит " е направил към ДКК три банкови превода 432 хиляди лева, над 46.842 млн. лева и над 3.111 млн. лева, с които са погасени вземанията (за главници и лихви) и във всички валути (лева, евро и долари) на завода по дого­вора за дълга към КТБ. В допълнение през юни 2018 година " Дунарит " е превел на ДКК в допълнение 35 340.47 лева, за погасяване на излишък по дълга, образуват от разликата в курса на $.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР