Сигнал до Районна прокуратура в Разград внесе Общината, след като

...
Сигнал до Районна прокуратура в Разград внесе Общината, след като
Коментари Харесай

Сезират прокуратурата за лъвчетата от Разград, готвели изнасянето им без знанието на Общината


Сигнал до Районна прокуратура в Разград внесе Общината, откакто била сезирана, че екоорганизация приготвя превозването на лъвчетата Терез и Масуд за Холандия без знанието на кметството и Общинския съвет.

Това разгласи пред медиите в сряда кметът на Разград доктор Валентин Василев. Той бил осведомен за готвеното изнасяне от Областната дирекция по сигурност на храните в София, защото животните бяха пратени за лекуване в столицата и сега са там.

Междувременно от месеци текат кавги сред администрация и съветници от Разград и природозащитници по отношение на ориста на двете лъвчета, родени предишния септември. Общинският съвет гласоподава те да заминат за зоопарка в Пазарджик. Фондации се оповестиха изрично срещу, обяснявайки, че той не разполага с условия за развъждането им и желаеха заминаването им за избавителен център в Холандия. Беше потърсена позицията на екоминистерството.

Областният шеф на Разград върна решението за предаването на лъвчетата на Пазарджик за преразглеждане, защото Общината нямала документи за благосъстоятелност.

Сесията на локалния парламент в Разград, която още веднъж ще дебатира бъдещето на дивите животни, е планувана за този петък, за когато се счита, че лъвовете щели да тръгнат за Холандия.  По тази причина Общината желае незабавна интервенция на прокуратурата. Според кмета без решение на Общинския съвет никой няма право да се разпорежда със ориста на Терез и Масуд, още повече че Общината не е прехвърляла собствеността върху тях на никой различен.

Д-р Василев упорства за предварителна инспекция и по преценка на прокуратурата вероятно да се образува досъдебно произвеждане. Дали има закононарушение и какво е то, от кметството не се ангажират да разясняват, защото имало способени органи.

Привържениците на това лъвчетата да заминат за Холандия пък отвръщат, че Общината се е сдобила с документи за благосъстоятелност едвам в края на декември, когато свадите бяха в разгара си.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР