Сигнал до ДАНС за престъпна небрежност от новото ръководство на

...
Сигнал до ДАНС за престъпна небрежност от новото ръководство на
Коментари Харесай

ПП сезира ДАНС: агенцията по храните шиканира делата срещу Евролаб

Сигнал до ДАНС за " незаконна немарливост " от новото управление на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) внесоха през днешния ден от " Продължаваме промяната ". Сигналът засяга  " връщането " на частната лаборатория " Евролаб 2011 " в дейностите по хранителния надзор Граничен контролно-пропусквателен пункт " Капитан Андреево " посредством серия от решения и пропуски на БАБХ, включително и неплащането на една правосъдна такса от 70 лв., станала мотив страната да изгуби дефинитивно дело срещу лабораторията.

Сигналът бе импортиран от депутатите Даниел Лорер, Христо Даскалов и Иван Христанов, като Даскалов бе досегашният шеф на организацията, освободен от служебното държавно управление, а Христанов - някогашен зам.-министър на земеделието. И двамата бяха доста дейни за отстраняването на " Евролаб " от границата. Даскалов подаде сигнал за предлаган му рушвет, с цел да не закача компанията, а Христанов бе подложен под защита от НСО поради закани. Казусът стана известен с името " златната лаборатория, обвързвана с Таки ".

Днес пред постройката на ДАНС Даскалов описа следното:

" Като се върнах на 4 октомври (той бе в отпуск за времето на предизборната акция, б.р.), подписах два документа - искова молба за оповестяване за незабележим контракта с " Евролаб " и нотариална покана компанията да напусне границата в 30-дневен период ".

По думите му съображение е, че комисия е открила тежки нарушавания при използването на постройките не по предопределение. 

Както Клуб Z писа, Даскалов бе навреме уволнен - от служебното управление на принципала министерство на земеделието. Мотивът на Министерство на земеделието и храните не, че Даскалов е нарушил изборното законодателство като се е завърнал на работа ден преди Централната изборна комисия да разгласи поименно определените депутати. За това време бил сключил анекс към контракт с изминал период на деяние, обявиха тогава от ведомството. Със заповед на министър-председателя за изпълнителен директор на организацията по храните бе назначен Христо Вълчанов, някогашен зам.-шеф и началник на организацията.

Сега обаче Даскалов твърди, че Вълчанов с негова заповед анулирал двата документа, отстраняващи " Евролаб ".

" Осем човека от юристите, които използвахме за подготовка на исковете и делата - всички до един в този момент са на улицата. Това е безсрамие и бих споделил прстъпление. Единият е с 27-годишен опит и е взел участие във всички дйствия на БАБХ. Уволнени са, тъй като са работели добре с нас. Явно с нас хората не би трябвало да работят ", продължи някогашният шеф на организацията.

И заключи:

" Договорът с " Евролаб " е в действие всички каузи, които започнахме, са анулирани и в този момент единствено " Европаб " води каузи против БАБХ ".

По думите на Даскалов, " в случай че отидете на ГКПП-то няма да видите функционираща система за видеонаблюдение, нямаме видеонаблюдение, а желаеме Шенген ".

" Имахме доста основателни съмнения, че наши чиновници са в доста близки връзки с " Европаб ",изпълняват техни нареждания, има направени и такива записи. Затова бяхме въвели ротационна система, която в този момент не действа. Ходят си дружно, приказват си, поставят си ръката - това са близости, които не би следвало държавни чиновници и чиновници на частна компания да демонстрират пред хората ", съобщи още Даскалов.

На въпрос за какво не са били освободени тези чиновници, той уточни, че са почнали инспекции и дисцилинарни производства - заради обстоятелството, че държавните чиновници са добре защитавани от закона и освобождението им е " комплициран развой ". " Но процесът в този момент е пресечен ", твърди Даскалов.

Една държавна такса по-късно

" Няма данни за корист, има данни за незаконна немарливост, дейности или бездействия, които заплашват националната сигурност на страната и компрометират държавния интерес " - заключи Христанов какво написа в сигнала от 30-ина страници.

И даде образец:

" Едно от найважните каузи е окончателно изгубено поради неплатена държавна такса от 70 лева БАБХ не изпраща представители на правна дирекция да пази страната. Ако не загърби България тази 10-годишна политика на шмекерство, неистини, измами, колонияда, няма да стигнем до Шенген ", уточни още.

Започната е нова процедура, която би ощетила страната с 400 милиона лв. - пресметна Христанов.

А редом с тримата депутати, съпредседателят на Политическа партия Кирил Петков записа видеообръщение по тематиката. " Конкретни чиновници саботират делото на страната против частна компания - една от аргументите да не сме в Шенген! ", показва Петков.


Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР