Сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) относно възможни

...
Сигнал до Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) относно възможни
Коментари Харесай

НПО иска от АДФИ да провери защо договорът за тол системата не е по-евтин

Сигнал до Агенцията за държавна финансова ревизия (АДФИ) по отношение на вероятни корупционни практики поради построяването на тол системата подаде неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ).
Причината за сигнала е отпадане на някои от дейностите по създаване на системата, което обаче не е довело до понижаване на цената на контракта с изпълнителя " Капш ". Според публична информация, договорът е за 180 млн. лв..
От контракта обаче отпадат три действия. Първо - създаване на оптични връзки до най-натоварените гранични контролно-пропускателни пунктове. Второ - създаване на 7 вместо в началото плануваните 30 мобилни офиси за събиране на санкции. Трето - дооборудване на 195 броя портални рамки вместо в началото плануваните 320. Тези промени са подписани с анекс към главния контракт.
Според АПИ първа точка няма потребност да се извършва, тъй като от Държавна организация „ Електронно ръководство “ (ДАЕУ) споделили, че построената към този момент информационна инфраструктура е задоволителна. На въпрос на АКФ към ДАЕУ дали фактически мнението им е такова, от ДАЕУ отхвърлят. А АПИ изяснява, че имало и отчети на самостоятелни оценители по тематиката, само че те не са обществено оповестени.
Друг проблем е, че анексът към контракта е подписан на съображение член 116, алинея 1, т.3 от Закона за публичните поръчки. Според тази наредба договорите за публични поръчки могат да се променят единствено при едновременното съществуване на две предпоставки:
1. Измененията се дължат на условия, които са били непредвидими от възложителя при полагане на дължимата грижа
2. Измененията не водят до смяна на предмета на контракта.
Дали тази наредба е спазена ще би трябвало да откри АДФИ. Като аргументи за изменението на контракта АПИ показва нуждата от предварителна защита от разнообразни неподходящи метеорологични въздействия и отбрана против вандализъм. В анекса се приказва и за действия, които ще обезпечат по-качествена електронна система: " разширена софтуерна функционалност " ; " обезпечаване на досегаемост на потребителите до услугите на електронната система " ; датчици, " осигуряващи по-висока технологичност, надеждност и качество ". Няма обаче никакви причини в поддръжка на изказванието, че описаните промени на контракта са резултат от условия, които не са могли да бъдат планувани от възложителя на поръчката - АПИ.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР