“Сиела Норма иска милиони от ЦИК. Това става ясно от

...
“Сиела Норма иска милиони от ЦИК. Това става ясно от
Коментари Харесай

“Сиела Норма” иска милиони от ЦИК

“Сиела Норма ” желае милиони от ЦИК. Това излиза наяве от офертата на компанията, която надвишава с близо 3 милиона лв. сумата, избрана от ЦИК.

Обществената поръчка е обвързвана с машинното гласоподаване на идните локални избори. Оказва се, че тази компания е единствената, подала оферта в спортната процедура. Преговорите води работна група от ЦИК.

“Комисията не одобри препоръчаната цена. На два пъти ЦИК изиска нови ценови оферти от “Сиела Норма ”. В резултат на договарянията участникът понижи първичната цена с към 200 000 лв.. Окончателното предложение за първи тур е 7 397 975 лв.. Цената за втория тур ще се дефинира на база действително осъществени действия съразмерно на броя секции ”. Това сподели заместник-председателят на Комисията Емил Войнов.

Ще подписа ли ЦИК контракт със “Сиела Норма ” се чака да стане ясно на днешното съвещание на комисията, осведоми БНР.

Проблемът с протоколите

ЦИК е подготвена с протоколите за изборите. Образците на протоколите за отчитане на резултатите от идните локални избори на 29 октомври към този момент са одобрени. Предстои да бъдат оповестени в Държавен вестник.

Очаква се да бъдат понижени грешките, допускани от секционните комисии при попълването им. Това сподели заместител ръководителят на ЦИК Емил Войнов:

“С оглед да бъдат улеснени секционните изборни комисии, протоколите за секциите с машинно гласоподаване са с две обособени елементи. Първата част е за регистриране на данните от гласуването с хартиените бюлетини. Втората част е за данните от гласуването с бюлетини от машинно гласоподаване ”, сподели той.

Данните от хартиените и машинните бюлетини няма да се сумират. Има и други усъвършенствания по протоколите. Те са причина секционните изборни комисии да впишат резултатите от гласуването без неточности.

Сумирането на данните от секционните протоколи ще се прави при предаването им. Това ще става в Общинските изборни комисии.

ЦИК готова с решение за мъчно преносимите

Централната изборна комисия започва подготовка на метода на осъществяване на изборите на 29 октомври в помощ на хората с увреждания.

Избирателите със зрителни и двигателни увреждания ще могат да отидат в определена от тях подобаваща секция и с компаньон. Това може да стане в случай че не съумеят да се оправят сами.

Придружителят се позволява единствено до паравана или преградата за гласоподаване с устройство, след което се отдръпва.

Ако необразован гласоподавател желае компаньон, с цел да упражни правото си на глас, подобен няма да бъде позволен.

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР