Сибирски Саламандър, известен още с наименованието Сибирски Ъглозъб, е земноводно

...
Сибирски Саламандър, известен още с наименованието Сибирски Ъглозъб, е земноводно
Коментари Харесай

Сибирски Саламандър

Сибирски Саламандър, прочут още с наименованието Сибирски Ъглозъб, е земноводно с доста забавен външен тип. Сибирски Саламандър е прочут с невероятните си качества да изпада в латентен сън и да излиза от него.

История на Сибирски Саламандър

Смята се, че Сибирски Саламандър е е появил на планетата ни преди към 360 милиона години. Днес Сибирски Саламандър може да се срещне в Русия, Курилските острови и Япония. Наименованието си е придобил от Сибир, където е публикуван най-вече. Сибирски Саламандър може да се срещне и в някои елементи на Китай.

Сибирски Саламандър е единственото земноводно, което е приспособено съвършено към живот в зоната на безконечния мраз. Това необикновено животно може да оцелее даже при температура към 6 градуса под нулата. Сибирски Саламандър може да се срещне най-вече в долини, низини с обилие от реки, блата или дребни езера, които са витално значими за представителите на този скотски тип. Сибирски Саламандър може да се срещна също по този начин в разнообразни гори - брезови, хвойни, широколистни или смесени.

Как наподобява Сибирски Саламандър

Главата на Сибирски Саламандър е тясна и леко сплескана. Размерът на тялото на Сибирски Саламандър дружно с опашката е към 9 сантиметра, само че от време на време може да доближи повече от 12 сантиметра. Женският Сибирски Саламандър е малко по-дребен от мъжкия. На външен тип Сибирски Саламандър наподобява на гущер. Кожата му е обагрена в кафяво или сивкаво кафеникаво, покрита е с многочислени дребни петънца в по-тъмен или по-светъл цвят от главния. В средата на гърба има златиста линия, която минава през цялото тяло на Сибирски Саламандър. Характерна специфичност на Сибирски Саламандър е това, че има по четири пръста на задните крака. Заради тази своя специфичност Сибирски Саламандър е прочут и с името четирипръст тритон. Опашката на Сибирски Саламандър е мощна, сплескана е в профил и няма спомагателни перки. Сибирски Саламандър има добре развити зъби, някои от които са снабдени с отровни жлези, което го прави единственото земноводно с отровни зъби.

С какво се храни Сибирски Саламандър

Сибирски Саламандър е див звяр, който излиза на лов по здрач или през нощта. През деня това забавно животно също е интензивно, само че избира да се крие. Сибирски Саламандър лови разнообразни типове инсекти и паяци, всевъзможни червеи и ракообразни. Сибирски Саламандър лови плячката си както на суша, по този начин и във водата. Сибирски Саламандър е добър плувец и с лекост настига разнообразни типове безгръбначни, не подценява и ларви и червеи, които живеят във водата. Сибирски Саламандър на драго сърце похапва и разнообразни типове мекотели.

Размножаване на Сибирски Саламандър

Размножителния интервал на Сибирски Саламандър е при започване на май. Това е времето, когато ледът се топи и Сибирски Саламандър усеща, че е време за продължение на типа. Женски и мъжки Сибирски Саламандри, които другояче водят уединен метод на живот, се събират край дребни и огромни водоеми. За размножаването на Сибирски Саламандър е добре водата във водоема да е допустимо по-топла - от 14 до 18 градуса, само че размножителният развой съумява да протече и при температура на водата към 10 градуса, просто протича доста по-бавно. Времето за съзряване на ларвите зависи от температурата на водата и може да се удължи с десетина дни. Женският Саламандър мята хайвера си във тип на транспарантни ленти, които са спираловидни. Единият завършек на тези ленти е закрепен от женската към клони на дървета или стръкове трева, които са потопени отчасти във водата. Тогава идва мъжкият Сибирски Саламандър и ги опложда.

Хайверът се развива за към 3 седмици и първите ларви се появяват при започване на юни. Те са дейни единствено денем. Ларвите, които са се излюпили от яйцата, наподобяват на възрастните представители на типа, само че имат три чифта хриле. Те наподобяват доста на попови лъжички, само че за разлика от тях имат тясна глава. Ларвите на Сибирски Саламандър са извънредно внимателни и при най-малката заплаха се спускат в дълбоките елементи на водоема, с цел да се предпазят от нахлуване. За към един месец ларвите на Сибирски Саламандър се трансформират в тъкмо копие на родителите си. Едва през август младите Сибирски Саламандри се престрашават да излязат на сушата и да стартират да опознават местата, където може да си намират храна или заслон. През август, когато към този момент са се престрашили да стъпят на сушата, младите Сибирски Саламандри са дълги към 3 сантиметра. Сибирски Саламандър става полово зрял едвам към края на третата си година.

Любопитни обстоятелства за Сибирски Саламандър

 Сибирски Саламандър Снимка: skeezel/ pixabay.com

Когато температурите станат прекомерно ниски, Сибирски Саламандър се скрива в някоя пролука в земята или в гниещ дънер на паднало дърво. Щом стане прекомерно студено, Сибирски Саламандър изпада в латентен сън, по време на който неговият организъм въобще не действа. Преди да изпадне в латентен сън, черният дроб на Сибирски Саламандър съумява да синтезира задоволително количество глицерин, което е равно на към 40 % от личното му тяло.

Благодарение на това количество глицерин в тялото си Сибирски Саламандър може да устоя на мощен мраз, без да загине. Тялото на Сибирски Саламандър изцяло замръзва и може да прекара в това положение доста дълго. Веднага откакто ледът се стопи, Сибирски Саламандър се съживява и тялото му може още веднъж да действа обикновено.

Специалисти разкрили Сибирски Саламандър край река Голям Кемперлейм в Русия, където температурите са към 50 градуса под нулата. След като размразили планове образец, той незабавно почнал да се движи и да се храни. Специалисти съумели да дефинират възрастта му - към 90 години.

По-голямата част от живота си Сибирски Саламандър прекарва на сушата. Това забавно животно е интензивно денем и през нощта. През деня Сибирски Саламандър постоянно се крие под купчини листа или под шубраци наоколо до водоем.

Понякога Сибирски Саламандър се заравя в тинята, като оставя на открито единствено ноздрите си, с цел да може да диша. Ако Сибирски Саламандър не успее да стигне до вода или кал и престои прекомерно дълго на сушата, кожата му изсъхва и става черна на цвят. Движенията на Сибирски Саламандър се забавят при нараснала температура и той се усеща зле. Ако температурата на околната среда доближи до 27 градуса, Сибирски Саламандър умира от жега, даже да стои на сянка.

Сибирски Саламандър обича да прекарва времето си в дребни водоеми с топла вода. Той избира дребни рекички, дребни езера и блата, където се усеща най-добре. Ако на открито е доста топло, Сибирски Саламандър незабавно влиза във водата или се заравя в тинята, с цел да се охлади.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР