Си Дзинпин получи очаквано нов 5-годишен мандат начело на Китайската

...
Си Дзинпин получи очаквано нов 5-годишен мандат начело на Китайската
Коментари Харесай

Очаквано, Си Дзинпин бе избран за лидер на китайските комунисти

Си Дзинпин получи предстоящо нов 5-годишен мандат отпред на Китайската комунистическа партия, заяви формалната осведомителна организация Синхуа.

Централният комитет на партията го избра за общоприет секретар дружно с още шестима непрекъснати членове на политбюро, което на процедура ръководи Китай.

Другарят Си е на власт в Китай от 2012 година Вчера името му и мислите му за новата епоха на социализма с китайска специфичност, развити в над 3-часова тирада през първия ден на партийния конгрес, публично влязоха в Хартата на китайската компартия, т.е. в нейния освежен правилник, и по този начин той бе подложен наедно с създателя на режима Мао Дзедун.

Си Дзинпин е определян като най-могъщия китайски водач от 40 години насам.

Досега единствено Мао и Си имат достойнството да участват в устава със своите „ мисли “. За мислите на Дън Сяопин, архитектът на икономическите промени, е употребен по-малко влиятелния термин „ доктрина “.

Включването на името му в устава дава на 64-годишния Си Дзинпин голям престиж, защото ще е мъчно на който и да е да се опълчи на канонизирания от партията водач. Това може да му разреши да остане на власт като общоприет секретар или на различен стратегически пост и след 2022, когато изтича вторият му мандат.

Освен Си Дзинпин единствено министър председателят Ли Къцян резервира мястото си в непрекъснатия комитет на политбюро. В основния директорски орган на страната влязоха трима доближени на Си.

Останалите членове са вицепремиерът Уан Ян и водачът на партията в Шанхай Хан Жън.

Уан Кишън, всемогъщият началник на централната дисциплинарна комисия, който отговаряше за битката с корупцията, напуща обаче политбюро и комисията, тъй като е навършил 68 година – горната граница за висшите ръководители в Китай. Новият началник на битката с корупцията ще е Джао Лежи.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР