Си Дзинпин и Доналд Тръмп Китай може да се окаже

...
Си Дзинпин и Доналд Тръмп Китай може да се окаже
Коментари Харесай

Срещата между Тръмп и Ким е риск за Китай


Си Дзинпин и Доналд Тръмп

Китай може да се окаже маргинализиран вследствие на директния разговор сред Северна Корея и Съединени американски щати и рискува да загуби доста, в случай че бъде изключен от вероятно съглашение сред Вашингтон и Пхенян, който е исторически съдружник на Пекин, акцентират анализатори.

Миналата седмица президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп одобри поканата на Ким Чен-ун да взе участие в двустранна среща, която ще се състои до края на май и цели цели разискване на денуклеаризацията.

Очаква се срещата да бъде историческа, само че за момента в нея не е планувано присъединяване на Пекин, макар че е комшия, главен търговски сътрудник и максимален дипломатически покровител на Северна Корея.

Вярно, че обичайна естетика сред китайците и севернокорейците, неизменими съдружници по време на Студената война, беше нарушена, откакто Пекин поддържа голям брой наказания на Организация на обединените нации, целящи да сложат завършек на нуклеарната и ракетна стратегии на Северна Корея.

По време на телефонен диалог с президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп в петък китайският му сътрудник Си Цзинпин приветства " позитивните планове " на американския държавен глава и прикани Вашингтон " да стартира допустимо най-бързо разговор " с Пхенян.

" Китайците би трябвало да запазят успокоение и сдържаност и да не мислят, че Китай е на път да бъде маргинализиран ", опита да увери в публицистична публикация китайският ежедневник " Глобал таймс ", който постоянно заема националистически позиции.

Според вестника " главният интерес на Пекин на Корейския полуостров е денуклеаризацията и мира. Това е надалеч по-важно от връзките на Китай със Северна и Южна Корея и игрите на въздействие ".

Препятствие

Но непредвиденото оповестяване на среща сред Тръмп и Ким изненада целия свят, в това число китайския колос, който обаче има желание да играе все по-голяма роля на интернационалната дипломатическа сцена.

" Ако даже членовете на екипа на Тръмп, натоварени с националната сигурност, не са били в течение на този огромен политически завой, двоумя се, че той е уведомил китайския си сътрудник ", счита Ориана Скайлър Мастро, специалист по връзките сред Китай и Северна Корея в Джорджтаунския университет в Съединени американски щати.

" Администрацията на Тръмп счита Китай преди всичко за затруднение пред мирното споразумяване на севернокорейския нуклеарен проблем, а не толкоз за главен дипломатически събеседник ", счита тя.

Пекин гледа с съмнение на срещата сред Тръмп и Ким, която може да пренебрегне китайските ползи в района, изяснява професор Чжан Лянгуей, специалист по севернокорейските въпроси в Централната школа на Китайската комунистическа партия.
" Като комшия на Северна Корея, Китай ще бъде главният губещ, в случай че Пхенян продължи да създава нуклеарни оръжия ", счита той. " Следователно може да се каже, че Китай е най-важната наранена страна. "

Пекин е на първа линия пред севернокорейските нуклеарни опити, които провокират мощни трусове, усещани в Китай. А военните упоритости на Пхенян могат да дадат на Япония, която е исторически противник на Китай, предлог да ускори въоръжаването си.

Посредническа роля

Китай от дълго време приканва за разговор сред Северна Корея и Съединени американски щати. Но Пекин не планува да бъде изцяло изключен от разискванията на денуклеаризацията.

Напротив, Китай приканва неуморно за възобновяване на шестстранните договаряния за севернокорейската нуклеарна стратегия, в които с изключение на него вземат участие двете Кореи, Япония, Съединени американски щати и Русия. Преговорите в този формат са прекратени от 2009 година.

" Пекин би се чувствал по-удобно в ролята на медиатор ", счита Вънжан Цзян, откривател в Университета на Британска Колумбия във Ванкувър. Според Китай в процеса на денуклеаризация би трябвало да вземат участие и шестте страни, споделя той.

Бони Глейзър, изследователка в Центъра за стратегически и интернационалните проучвания във Вашингтон, счита, че Китай може да предложи да стане хазаин на срещата на високо ниво сред Тръмп и Ким, тъй като това " ще усили опцията да бъде чут ".

Хипотезата за среща в Пекин наподобява малко евентуална сега. От идването си на власт през 2011 година Ким Чен-ун в никакъв случай не е напускал страната си. Дори и с цел да се срещне с китайския президент.

По БТА
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР