Швейцарците днес са призовани да отидат до избирателните урни, за

...
Швейцарците днес са призовани да отидат до избирателните урни, за
Коментари Харесай

Референдум за велоалеи в Швейцария

Швейцарците през днешния ден са призовани да отидат до изборните урни, с цел да гласоподават на референдум дали в Конституцията на страната би трябвало да бъде вписан текст, с който да се подсигурява построяването и поддържането на велоалеи. В публичното гласоподаване е включена и друга самодейност – за устойчивото земеделие, което би трябвало да обезпечи „ сигурност при храните ", оповестява Би Би Си, представена от БГНЕС.
В Швейцария работи система на директна народна власт, което значи, че деятелите за избрана акция би трябвало да съберат 100 000 подписа, с цел да бъде призован народен референдум по избран политически въпрос. За да бъдат утвърдени двете оферти, те би трябвало да получат по този начин нареченото двойно болшинство – или най-малко половината от гласувалите гласоподаватели в най-малко половината от кантоните да го одобрят.
Преди четири десетилетия пешеходците в страната си завоюваха правото в Конституцията да бъде записан текст, който им подсигурява построяването и поддържането на пешеходни алеи и екопътеки. Поради тази причина в този момент велосипедистите желаят да имат същите права, като самодейността набира все по-голяма известност. Референдумът се организира на фона на все по-засилващата се социална полемика за потребността от мрежа за повече подвижност, по-здравословен метод на живот и опазването на околната среда.
Именно с опазването на публичното здраве е обвързвана и втората самодейност в допитването. Активисти упорстват за държавния дотации за „ по-етична храна” и артикули, които са „ другарски настроени към животните”, върху които има етикети, детайлно описващи съставките има, с цел да може потребителите да знаят какво употребяват. Инициативата е ориентирана и против разхищението на храна, по-добро отношение към животните и подобряването на изискванията на работа на селскостопанските служащи.
Очаква се изборната интензивност по врем на днешния референдум да бъде сред 40 и 45 %, което е малко под междинното за сходни допитвания.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР