Швейцарското министерство на икономиката преразгледа към силно понижение прогнозите си

...
Швейцарското министерство на икономиката преразгледа към силно понижение прогнозите си
Коментари Харесай

Швейцария понижава прогнозите си за БВП


Швейцарското министерство на стопанската система преразгледа към мощно намаляване прогнозите си за растежа през 2022 и 2023 година в подтекста на енергийната рецесия и инфлацията, които оказват напън върху опциите за износа на страната, съобщи Франс прес.

Групата специалисти на конфедерацията, отговарящи за конюнктурните прогнози на федералния департамент по стопанската система (Seco), са преразгледали надолу упованията си за брутния вътрешен артикул (БВП) през 2022 година до към 2 %, откакто един път към този момент ги намалиха до 2,6 на 100 при предходната оценка в средата на юни.

Прогнозата за растежа през 2023 година е намалена до 1,1 на 100 по отношение на 1,9 на 100 по-рано, показва министерството на стопанската система в официално съобщение. С отчитане на спортните събития, растежът се чака да бъде 2,1 на 100 през 2022 и 0,8 на 100 през 2023 година, прецизира ведомството. Швейцария постоянно записва лек спомагателен напредък през годините, когато се организират огромни спортни събития като Световното състезание по футбол, с помощта на облагите на спортни федерации като Фифа, чието седалище е в Цюрих, или Международния олимпийски комитет (МОК), основан в Лозана.

Първото шестмесечие беше положително за швейцарската стопанска система, само че картината е помрачена за идващото полугодие, изяснява икономическото министерство, имайки поради напрегнатото състояние във връзка с силата и мощното повишаване на цените, което оказва напън върху прогнозите, изключително в Европа. Очаква се удобното развиване на пазара на труда да продължи да поддържа потреблението, защото инфлацията остава релативно умерена в Швейцария, показва ведомството. Според него обаче сложният интернационален подтекст се чака да провокира закъснение в експортните сектори, които са чувствителни към конюнктурата.

Групата специалисти е преразгледала към значително намаляване прогнозата си за международното търсене, най-много от страна на огромните търговски сътрудници на страната като еврозоната, Съединени американски щати и Китай. Министерството на стопанската система към този момент чака нарастване на износа на артикули единствено с 1,7 на 100 през 2022 година (вместо плануваните по-рано 4,7 процента) и с 1,5 на 100 през 2023 година (вместо плануваните 2,5 на сто).
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР