Швейцарско изследване потвърди неписаното правило за продължителността на живота на

...
Коментари Харесай

PV инверторите работят без грешки около 15 години


Швейцарско проучване удостовери неписаното предписание за продължителността на живота на фотоволтаичните инвертори (снимка: CC0 Public Domain)

Изследователи от Бернския университет за приложни науки (BFH) са изследвали издръжливостта и продуктивността на PV инверторите и оптимизаторите на мощ от общо 1280 фотоволтаични системи, ситуирани в Швейцария. Техният извод е, че устройствата би трябвало да работят безпроблемно най-малко по 15 години.

В изследването си откривателите са взели поради типа на силовата електроника, годината на стартиране в употреба на фотоволтаичната система и годината на първата щета, обвързвана с силата. Оценката разкрива междинното време до пораждане на първата щета.
още по темата
„ Резултатите от всички изследвани инвертори и оптимизатори на мощността демонстрират, че над 50 % от силовата електроника не демонстрират никакви неточности, свързани с мощността, до 15-годишна възраст “, пишат откривателите в предварителните си изводи.

Данните демонстрират също, че продължителността на живота зависи от разнообразни фактори. Например, по-мощните фотоволтаични инвертори имат по-кратък експлоатационен живот, до момента в който оптимизаторите на мощността, обсъждани поотделно, устоят най-дълго. Трябва обаче да се означи, че цялостната надеждност на фотоволтаичната система се усилва с по-малък брой електронни силови съставни елементи.

Освен това швейцарските учени са открили, че външната силова електроника е по-податлива на разстройства, в сравнение с вътрешните PV инвертори и оптимизатори на мощността. В същото време те откриха, че първата щета поражда по-рано при фотоволтаични системи с инвертори с оптимизатори на мощността, в сравнение с в системи, които нямат оптимизатори на мощността. Срокът на употреба на устройствата също варира според от производителя.

Изследователите обаче прецизират, че валидността на техните резултати е лимитирана, защото това е „ непредставително напречно сечение на силовата електроника “, употребена в покривни системи в Швейцария или Европа. Разглежданите фотоволтаични инвертори идват основно от производителите Fronius, Sputnik и SMA, а множеството от изследваните оптимизатори на мощ идват от SolarEdge.

Въпреки ограничавания обсег на своята работа, откривателите на BFH се осмеляват да създадат умозаключение въз основата на данните. Според тях, „ главното предписание, че инверторите би трябвало да работят без неточности към 15 години “, действително се удостоверява от проучването. Проектът ще продължи до края на 2025 година, а проучването ще бъде повторено в бъдеще и разширено с повече системи.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР