Швейцарските ледници продължават да се свиват с тревожни темпове през

...
Швейцарските ледници продължават да се свиват с тревожни темпове през
Коментари Харесай

Рекордно ниско натрупване на сняг върху най-големия ледник в Алпите

Швейцарските ледници не престават да се свиват с тревожни темпове през тази година, до момента в който натрупването на сняг на най-големия хладилник в Алпите доближи рекордно ниско равнище, демонстрира ново изследване.

Въпреки че 2020 година не е година на крайности, ледниците в швейцарските Алпи към момента са в непрекъснат спад, губейки цели два % от размера си единствено през тази година, съгласно годишно изследване за положението на ледниците, оповестено от Швейцарските академии на науката.

Това е в сходство със междинната стойност през последните 10 години, само че данните въпреки всичко са " доста тревожни ", сподели пред " Франс прес " създателят на отчета Матиас Хус, отговарящ за мрежата за наблюдаване на ледниците (GLAMOS).

" Те са малко по-ниски от последните три години, когато имахме извънредно високи температури... само че въпреки всичко ледниците изгубиха доста маса ", сподели той и добави, че загубата от два % годишно " в действителност е доста. "

През последните 60 години швейцарските ледници са изгубили задоволително вода, с цел да запълнят солидното Боденско езеро, което се простира на швейцарско-германско-австрийските граници на 63 километра, се споделя в отчета.

Най-обезпокоителната находка тази година беше може би натрупването на сняг върху могъщия Алеч - най-големият хладилник в Алпите - доближи най-ниското си равнище.

Точката на премерване, покрай връх Юнгфрауйох на 3 466 метра над морското ниво, е толкоз висока, че демонстрира поредно набиращата маса на ледника.

Но откогато измерванията започнаха там преди повече от век, " тази година това беше най-малкото струпване на сняг, " сподели Хус.

" Там горе е студено, само че имаше доста малко сняг, който се задържа даже на това нагорнище и това, несъмнено, е неприятен знак за най-големия хладилник в Алпите. "

Ледникът, който обгръща 86 квадратни километра (33 квадратни мили) и се пресмята да побира към 11 милиарда тона лед, към този момент е видял езика му да отстъпва с към един километър от началото на века.

Aletsch е един от над 4000 ледника - големи, антични ресурси от лед - осеяни из Алпите, осигуряващи сезонна вода на милиони и образуващи едни от най-зашеметяващите пейзажи в Европа.

В изследване от предходната година техническият университет ETH в Цюрих разгласява изследване, което демонстрира, че към 95 % от тези ледници ще изчезнат до 2100 година, в случай че излъчванията на парникови газове бъдат оставени без надзор.

Дори в случай че светът се ускори и извърши напълно Парижкото съглашение от 2015 година, което приканва за ограничение на световното стопляне при много под два градуса по Целзий, съгласно тази прогноза две трети от алпийските ледници евентуално ще бъдат изгубени.

" Но най-малко въпреки всичко ще ни останат някои ледници, на които да се възхищаваме ", сподели Хус.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР