Швейцарски учени установиха, че спящи хора са в състояние да

...
Швейцарски учени установиха, че спящи хора са в състояние да
Коментари Харесай

Тайните на мозъка: учим, докато спим

Швейцарски учени откриха, че спящи хора са в положение да запомнят изцяло непознати думи. Какво споделя това за качествата на човешкия мозък? Ето заключенията на учените:

Докато спи, индивидът е в положение неумишлено да учи нови думи и да прави асоциации с познати му понятия. Това са съумели да потвърдят швейцарската психоложка проф. Катарина Хенке и сътрудниците ѝ Марк Цюст и Симон Рух.

Тримата откриватели от Берн са провели следния опит с 41 доброволци: в положение на сън те им пускали в слушалки двойка думички, едната от които била измислена, а другата - съществуващо разбиране. След като се събуждали, участниците в опита били в положение да повторят думите и имали съответна визия за тяхното значение. Така да вземем за пример един от доброволците е чувал в съня си комбинацията " гуга - птичка ", а различен е слушал думите " гуга - слон ". На идващия ден двамата е трябвало да отговорят на въпроса дали " гуга " е нещо огромно или по-скоро нещо малко, което може да се вмести в кутия за обувки да вземем за пример.

Изводите

Ако новите думички са били повтаряни на участниците в опита, до момента в който са се намирали във етапа на бездънен сън - така наречен " Up-State ", 60 % от тях са отговаряли вярно на заложените им въпроси. В тази фаза от съня всички мозъчни кафези " работят " дружно. Тя продължава обаче доста малко - единствено към половин секунда. И се редува с така наречен фаза  " Down-State ", през която не се записва интензивност сред обособените елементи на мозъка.

За да открият в коя от тези етапи участниците в опита са успявали да запомнят непознати понятия, учените са употребявали метода на електроенцефалограмата, с който се мерят електрическите сигнали в мозъка.-->

Марк Цюст, единият от създателите на проучването, предизвестява обаче, че резултатите от опита не трябва да се поясняват неправилно. Да, опитът демонстрира, че сме в положение да учим нови понятия  и напълно неумишлено, само че това не значи, че нощно време би трябвало да бомбардираме мозъка си с непознати думи с вярата да запомним някоя от тях. Това несъмнено пречи на здравия сън, предизвестява ученият.

Важно умозаключение от опита е най-много това: изводът, че явно сме в положение да учим неумишлено, може да помогне при лечението на разнообразни болести. Председателят на Германското сдружение за сънна медицина Питър Янг приказва в тази връзка за " напълно ново измерение на нашите знания за съня ". Според Янг, изводите от опита със спящите хора могат да намерят приложение при рехабилитацията на пациенти след претърпяна злополука или след избрани болести.
 сън ThinkStock/Getty Images
Значението на съня

Отдавна е известно, че по време на сън затвърждаваме добитите познания. " Ако вечер се упражнявате на флейта, на следващата сутрин обикновено можете да изсвирите същото осъществяване още по-добре, защото положителният сън затвърждава знанията ", споделя Янг. От тази позиция резултатите от опита още един път удостоверяват какъв брой значим е сънят за ученето, прибавя специалистът.

А швейцарската психоложка Катарина Хенке вижда още една допустима сфера на приложение - при хората, които срещат компликации при усвояването на познания. В тази връзка Хенке приказва за създаването на развой, при който наученото в будно положение да се затвърждава неумишлено по време на сън.

Вижте още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР