Швейцарски учени откриха метод за предотвратяване образуването на метастази, които

...
Швейцарски учени откриха метод за предотвратяване образуването на метастази, които
Коментари Харесай

Откриха метод за предотвратяване на метастази на рака

Швейцарски учени откриха способ за попречване образуването на метастази, които усложняват противораковото лекуване и утежняват прогнозите за здравословното положение на пациента, заяви " Сайънс алърт ", представено от Българска телеграфна агенция.
Ключова роля в метода имат съединението активин В и рецепторът ALK7. В рамките на опити експерти от Швейцарския федерален софтуерен институт в Лозана употребявали миши модел на невроендокринен рак на панкреаса и рак на млечната жлеза. Оказало се, че съществуването на рецептора ALK7 е обвързвано с по-малка възможност от рецидив на болестта. При това развиването на метастази било потиснато при висока централизация на ALK7.


Активин В и рецепторът ALK7 вземат участие в сигнални пътища, които принуждават раковите кафези да навлязат във фаза на програмирана гибел - апоптоза. До активиране на рецептора се стига при свързването му с активин В. Известно е, че активините, в това число активин В, играят роля за контролиране на растежа и разпространяването на клетките, за метаболизма, за гарантиране на имунния отговор и контролиране на менструалния цикъл.
Учените считат, че са нужни спомагателни проучвания, с цел да може въз основа на получените резултати да се разработят нови противоракови лечения.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР