Швейцарски прокурор поиска 28 месеца затвор за президента на Пари

...
Швейцарски прокурор поиска 28 месеца затвор за президента на Пари
Коментари Харесай

Прокурор поиска 28 месеца затвор за президента на ПСЖ

Швейцарски прокурор изиска 28 месеца затвор за президента на Пари Сен Жермен Насер Ал-Хелайфи, съобщи “Екип ”. Босът на френския гранд е упрекнат в корупция дружно с някогашния общоприет секретар на ФИФА Жером Валке, за който пък се упорства за попадне зад решетките за интервал от 35 месеца.

Ал-Хелайфи е притежател на катарския канал beIN Sports и в тази си роля е обвинен в предоставяне на подкупи на Валке, с цел да получи правата за лъчение на влиятелни спортни събития, измежду които международни шампионати по футбол и Купата на конфедерациите. Валке, един от най-приближените хора на някогашния президент на ФИФА Сеп Блатер, е обвинен в даване на тези права в подмяна на подкупи. Разследването разкрива, че Валке имал неоправдани изгоди и от двамата предприемачи. Двамата са упрекнати още във подправяне на документи и незаконна немарливост.

През януари 2018 година Валке беше отхвърлен от футболна активност за 12 години.

Делото беше почнало още през 2020 година и за сходни присъди се говореше още тогава, само че чак в този момент това се официализира.

Според събраната информация има и трети обвинен, чието име не се загатва, само че швейцарският съд го разказва като " предприемач, който се занимава със спортни права ". Неназованият по име предприемач е упрекнат и в рушвет, откакто е заплатил 1.25 млн. евро на компания, притежавана от Валке. Той не е съобщил във ФИФА за упоменатите облаги, макар че е бил задължен поради длъжността, която заема.

Има доказателства, че на Валке са върнати 500 000 евро за пазаруването вила в Сардиня, която Ал-Хелайфи взима посредством компания. Така Валке има правото да употребява вилата безплатно, до момента в който не е уволнен от ФИФА.

В интервала към година и половина са спестени сред 900 хиляди евро и 1,8 млн.евро. Валке остава упрекнат в корист с власт, когато сред 2013 и 2015 употребява въздействието си във ФИФА, с цел да се намеси в разпределянето на телевизионните права в Гърция и Италия за разнообразни футболни шампионати сред 2018 и 2030 година
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР