Швейцарски изследователи са установили, че при определени условия мазнините помагат

...
Швейцарски изследователи са установили, че при определени условия мазнините помагат
Коментари Харесай

Яденето на мазни храни е полезно, ако имате тази болест

Швейцарски откриватели са открили, че при избрани условия мазнините оказват помощ на бета-клетките на панкреаса да поддържат естествени равнища на кръвната захар и да забавят развиването на диабет вид 2. Резултатите са оповестени в списание Diabetologia.

Според статистиката диабет вид 2 визира един на всеки 10 души в света. Основните фактори за това съществено заболяване - заседналият метод на живот и висококалоричната храна - нарушават действието на панкреатичните кафези и понижават успеваемостта на регулирането на кръвната захар.

Диабетът вид 2 е резултат от дисфункция на бета-клетките на панкреаса, които дават отговор за секрецията на инсулин. Това пречи на регулирането на равнищата на кръвната захар и може да докара до съществени увреждания на сърцето, очите и бъбреците.
Хората с тези болести би трябвало да спрат потреблението на сирена
Сиренето е доста потребно през зимата, само че не трябва да се употребява всекидневно, поучава диетологът Андрей Бобровски. Много хора отделят ва...
Прочети повече
През 70-те години на предишния век се появява концепцията за липотоксичност, съгласно която излагането на бета-клетките на въздействието на мазнини води до тяхното разрушение. Ето за какво диетолозите постоянно предлагат на пациентите с диабет вид 2 да лимитират до най-малко мазните храни. Неотдавнашно изследване на учени от Женевския университет обаче сподели, че произвеждащите инсулин бета-клетки на панкреаса се въздействат по-слабо от непотребната захар, в случай че преди този момент са били изложени на въздействието на мазнини.

" За да отговорим на този основен въпрос (за вредата от мазнините - бел. ред.), проучихме по какъв начин човешките бета-клетки и тези на мишките се приспособяват към остатъка от захар и мазнини ", цитира прессъобщение на университета ръководителят на проучването, професорът по клетъчна физиология и метаболизъм Пиер Маеклер (Pierre Maechler).

За да разграничат резултата на мазнините от този на захарта, учените излагат бета-клетките на остатък от захар, мазнини и по-късно на композиция от двете. За първи път е доказана токсичността на захарта. Авторите потвърждават, че бета-клетките, изложени на високи равнища на захар, в действителност освобождават доста по-малко инсулин от естественото. Мазнините, въпреки това, разрешават на бета-клетките да се приспособяват към непотребната захар.

" Когато клетките са изложени по едно и също време на прекалено много захар и прекалено много мазнини, те натрупват мазнини под формата на капки в очакване на по-неблагоприятни времена ", изяснява първият създател Луси Оберхаузер, откривател в Катедрата по клетъчна физиология и метаболизъм в Медицинския факултет.- Изненадващо е, че доказахме, че този запас от мазнини не утежнява нещата, а разрешава да се възвърне секрецията на инсулин до съвсем естествени равнища ".

Още от ЗДРАВЕ:
Рейтинг: от. Гласували общо: консуматори
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР