Швейцарски и норвежки учени предложиха много интересен метод за производство

...
Швейцарски и норвежки учени предложиха много интересен метод за производство
Коментари Харесай

Идеалната схема: слънчев остров произвежда етанол от CO2 в океанската вода

Швейцарски и норвежки учени предложиха доста забавен способ за произвеждане на гориво за коли и морски съдове. Идеята е да се построят плаващи острови от слънчеви панели, които да подават генерираната електрическа сила на плаваща фабрика, извличаща CO2 от водата и произвеждаща етанол.

Европейските откриватели пресметнаха параметрите и размерите на сходен клъстър от острови и фабрика за добиване на въглероден диоксид от водата и произвеждането на етанол от него. При диаметър 100 метра, продуктивността на „слънчевия остров“ е приблизително към 24 MW. Оптимална работа ще има при построяването на 70 от тези острови, обслужващи една фабрика. Самата плаваща фабрика ще разполага с акумулаторни блокове, благодарение на които може да работи и през нощта. Ars Technica прибавя, че главната част на електрическата сила ще се употребява за освежаване на водата и за електролиза.

Европейските учени акцентират, че извличането на CO2 от морската и океанската вода е доста по-лесно, в сравнение с улавянето му от въздуха, тъй като концентрацията на въглеродния диоксид в океана е 125 пъти по-висока. Вече е квалифициран прототипа на устройство, което понижава киселинността на водата и извежда CO2 благодарение на специфични мембрани.

От получените в следствие от електролизата водород и въглероден диоксид се основава етанол посредством хидрогениране на CO2 посредством потреблението на селективен катализатор. Един сходен конгломерат може да създава 15 300 тона етанол годишно. Генерираният по този метод етанол ще бъде пренасян благодарение на елементарни кораби.

Пресмятанията на експертите демонстрират, че с цел да се размени всичкото изкопаемо гориво, належащо за товарните транспорти, на човечеството са нужни 170 000 сходни острови. Дори и те да бъдат ситуирани в районите с най-вече слънце и където височината на вълните не надвишава 2 метра, повърхността в океана е предостатъчна.

Американските специалисти към този момент пресметнаха какъв брой електрическа сила ще генерират сходни плаващи слънчеви електроцентрали, в случай че бъдат ситуирани към и в цялата страна. Пресмятанията демонстрират, че 24 000 от тези новаторски станции могат да обезпечат 10% от електричеството на цялата страна.

Авторите на новия способ акцентират, че това е единствено научен модел, подсилен с математични проучвания. Дали построяването на сходно съоръжени е рентабилно, ще зависи от цената на употребяваните най-нови технологии, както и от цената на транспортните горива през идващите години. Почистването и поддръжката на един сходен безоблачен клъстър също ще изисква разноски. Но европейските учени са уверени, че това може да се реализира, като вместо етанол може да се създава друго гориво.

Премахването на въглеродния диоксид от околната среда е от решаващо значение за намаляване на последствията от световната смяна на климата. Океаните всмукват атмосферния CO2 и може би това е един от методите за изчистването на атмосферата и околната среда.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР