Швейцарската прокуратура повдигна обвинение срещу бившия генерален секретар на ФИФА

...
Швейцарската прокуратура повдигна обвинение срещу бившия генерален секретар на ФИФА
Коментари Харесай

Швейцарската прокуратура разследва бивш шеф на ФИФА и президента на ПСЖ

Швейцарската прокуратура повдигна обвиняване против някогашния общоприет секретар на ФИФА Жером Валке и президента на ПСЖ и изпълнителен шеф на BeIN Media Group Насер ал Хелайфи по отношение на придобиването на медийните права за международните шампионати по футбол.

Според известие на офиса на основния прокурор на Швейцария наказателното произвеждане е формирано на 20 март 2017 година по съмнение за подкупване на частни лица, измами, недобросъвестно ръководство и подправяне на документ.

" Предполага се, че Жером Валке е приел безпричинно материални преимущества и облаги от предприемач от спортния бранш по отношение на присъждането на медийни права за някои страни на международните шампионати по футбол през 2018, 2022, 2026 и 2030, както и от Насер ал Хелайфи за международните шампионати през 2026 и 2030 година ", гласи известието на прокуратурата на Швейцария.

Разследването против Валке стартира още през март 2016 година, когато офисът на основния прокурор му повдигна обвиняване в неприятно ръководство. Това произвеждане към момента продължава. Новата процедура е открита въз основа на констатациите, получени при предходното произвеждане.

Представители на Валке към този момент са били разпитани, като той е притеглен като обвинен, а в съдействие с органите във Франция, Гърция, Италия и Испания са претърсени разнообразни парцели.

 Жером Валке беше изхвърлен от ФИФА през 2016 година поради корист със служебно състояние.
© Reuters

Жером Валке беше изхвърлен от ФИФА през 2016 година поради корист със служебно състояние.

" Към днешна дата са получени 180 сигнала от профилирания орган MROS (Офис за отчитане на пари от злоупотреби). Освен това прокуратурата организира към 25 наказателни производства в поредицата следствия по отношение на футбола и понастоящем проучва иззетите документи, съдържащи към 19 терабайта данни ", гласи известието на прокурорите.

Това не е първо нарушение на Валке, който е обвиняем за корист със служебно състояние. През предходната година той беше санкциониран със 100 хиляди швейцарски франка от Етичната комисия към ФИФА и отхвърлен от всякаква футболна активност за 12 години.

Ал Хелайфи е президент на ПСЖ и началник на консорциума " Катар спортс инвестмънт ", който е благосъстоятелност на катарската кралска фамилия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР