Швейцарската полиция подготвя крути мерки за сигурност за срещата на

...
Швейцарската полиция подготвя крути мерки за сигурност за срещата на
Коментари Харесай

Драконовски мерки за срещата между Байдън и Путин

Швейцарската полиция приготвя крути ограничения за сигурност за срещата на върха сред президентите на Съединени американски щати и Руската федерация – Джо Байдън и Владимир Путин, която ще се организира в Женева на 16 юни, отбелязва изданието Tribune de Geneve, представено от организация " Фокус ".

Координиращата и аналитична роля е предоставена на Федералната полицейска работа, известна в Швейцария с абревиатурата Fedpol, а кантоналната работа за правоприлагане в Женева ще взе участие в осъществяването на съответните стратегии и проекти. „ Fedpol е виновна за сигурността по време на такива визити “, изясни Флориан Неф, чиновник в организацията. „ В консултация със своите сътрудници по сигурността организацията прави оценка на обстановката, с цел да дефинира мащаба на ограниченията за сигурност, които се изискват. Отговорността за използването на тези ограничения обаче е върху кантоналните полицейски сили “, споделя източникът и прибавя, че „ службите за сигурност на делегациите на заинтригуваните страни също са тясно ангажирани [в настоящите дейности] “.

Неф изясни, че „ от съображения за сигурност “ не може да даде други детайлности. По този метод редица въпроси по отношение на сигурността към този момент остават без отговор, по-специално по отношение на това дали проектът за деяние на Fedpol към този момент е направен и дали се възнамерява основаването на специфична работна група, която да координира работата на разнообразни структури по време на срещата на върха. Не е ясно и какъв брой огромен ще бъде ангажираният личен състав, кои точки са изключително значими (летище, хотели) и най-после какъв брой дълго ще останат в действие специфичните ограничения за сигурност в Женева. Според информация, оповестена на уеб страницата на Fedpol, тази конструкция включва 973 чиновници, има годишен бюджет от 266 милиона франка (повече от 295 милиона долара). Що се отнася до кантоналната полиция, ръководителят на държавното управление на кантона Женева Серж Дал Буско съобщи, че „ федералното полицейско ръководство в действителност дава отговор за сигурността по време на такива визити. В съгласуваност с сътрудниците по сигурността той прави оценка обстановката, с цел да дефинира степента на ограниченията за сигурност. Полицията дава отговор и за използването на тези ограничения “. Женевската полиция надвишава 1,4 хиляди души.

Експертите считат, че главната задача на полицията по време на срещата на върха ще бъде да предотврати „ обезверени и непредсказуеми дейности на обособени лица, а не на терористични групи “. Съответното мнение изрази в изявление за Tribune de Geneve някогашният швейцарски шпионин Жак Бо. Според същата обява американските секрети служби „ ще би трябвало да разположат усъвършенствана електроника по време на срещата [между президентите на Русия и САЩ], с цел да предотвратят риска от хакерски атаки “. Припомня се, че през 2015 година редица хотели в Женева, в това число InterContinental, откриха нарушавания в техните системи за видеонаблюдение. Това се случи по времето, когато делегациите, участващи в договарянията по нуклеарната стратегия на Иран, бяха настанени в съответните уреди.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР