Швейцарската национална банка (SNB) вдигна днес лихвите с нови 25

...
Швейцарската национална банка (SNB) вдигна днес лихвите с нови 25
Коментари Харесай

Швейцарската национална банка вдигна лихвите с нови 25 базисни пункта

Швейцарската национална банка (SNB) подвигна през днешния ден лихвите с нови 25 базисни пункта и загатна, че повишението евентуално ще продължи до цялостното усмиряване на инфлацията, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки Ройтерс.

Основният лихвен % към този момент е 1,75 на 100 при равнище от 1,5 на 100, открито през март. Това е петото следващо повишаване ни лихвите в Швейцария от началото на цикъла през предходната година.

Така лихвените проценти в алпийската страна стават най-високите от април 2002 година

Централната банка уточни, че покачването е било неизбежно с оглед контрирането на инфлацията, която още веднъж се форсира в средносрочен проект. " Не изключено повдигането на лихвите да продължи, с цел да бъде обезпечена ценова непоклатимост в средносрочен проект ", разгласи банката в особено известие.

Инфлацията в Швейцария остава ниска по интернационалните стандарти - през май тя е била едвам 2,2 на 100, само че е над заложените от банката цели.

От банката акцентираха, че остават в подготвеност да се намесят и на валутните пазари, с цел да поддържат ценова непоклатимост, което значи инфлацията да е в диапазона сред 0 и 2 на 100. През последните месеци банката продава непозната валута, с цел да ускори франка, с което да понижи резултата от по-скъпия импорт.

Франкът падна на валутните пазари след новината за следващото повишаване на главния лихвен %. Той загуби 0,2 на 100 по отношение на $ до 0,8945 и 0,28 по отношение на еврото до 0,9838.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР