Швейцарската легенда в мъжкия тенис Роджър Федерер празнува 37-ия си

...
Швейцарската легенда в мъжкия тенис Роджър Федерер празнува 37-ия си
Коментари Харесай

От ATP поздравиха рожденика Роджър Федерер със специално видео

 Федерер: Ако Мирка ми каже, че не желае да пътува повече, завършвам с тениса
Швейцарската легенда в мъжкия тенис Роджър Федерер чества 37-ия си рожден ден. Маестрото има 310 седмици на върха в международната класация, 20 трофеи от Големия шлем, печелил е общо 98 шампионата и има 29 върха на Гинес.

От АТР посветиха малко видео в чест на Маестрото. В материала са събрани някои от най-любимите моменти на почитателите на тенисиста и много занимателни случки, в някои от които е включен Григор Димитров.

Федерер е роден в градчето Бининген (близо до Базел, Швейцария). Негови родители са Роберт Федерер (с швейцарско-немски произход) и южноафриканката Линет Федерер. Роджър има по-голяма сестра – Диана. Той израства в предградие на Базел на име Мюнхенщайн. Родният му език е немски, само че от дребен приказва свободно френски и британски.



Федерер стартира да играе тенис на шестгодишна възраст. На девет години стартира да посещава групови уроци по тенис, а когато навършва 10 и частни. По това време тренира също и футбол, като на тринадесетгодишна възраст взема решение да се концентрира единствено върху тениса.

През 1995 година, на 14 години, става безспорен народен първенец на Швейцария във всички младежки възрастови групи. През юли 1996 година стартира да взе участие в младежките надпревари, проведени от Международната тенис федерация. През 1998 година печели Ориндж Боул до 18 година (неофициално международно състезание за младежи), побеждавайки на финала Гилермо Кория.

През юни 1998 година Федерер става професионален играч, присъединявайки се към ATP. Дебютът му като експерт се състои на шампионата в Гщаад, Швейцария. Първата си купа печели на 4 февруари 2001 година от шампионата в Милано, Италия. Както се споделя, оттова нататък всичко останало е история.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР