Швейцарската компания Райхле и Де-Масари България Пръдакшън“ ЕООД има завод

...
Швейцарската компания Райхле и Де-Масари България Пръдакшън“ ЕООД има завод
Коментари Харесай

България вече може да не е конкурентна заради липсата на работна ръка

Швейцарската компания „ Райхле и Де-Масари България Пръдакшън “ ЕООД има цех за кабели за създаване на офисни мрежи, центрове за данни и обществени мрежи в София. Тя е част от интернационалната група Райхле Груп (Reichle Group), която работи допълнително от 40 страни. Компанията е учредена през 1964 година и е в топ 3 в бранша в Европа и Средния изток.

В България има още една компания от групата. Търговското сдружение " R и M България " ЕООД е компания, която е учредена през 2007 година, със седалище и адрес на ръководство в град София. Тя предлага портфолио от висококачествени артикули и системи за информационни мрежи и мрежи за данни. Компанията оперира на 13 пазара в Югоизточна Европа, ръководени от офиса в София, и разполага с висококвалифицирани специалисти в региона на мрежовото съоръжение.

Какви са упованията на мениджмънта на R&M за българската стопанска система и за компанията за 2019 година?

Песимистичните прогнози за закъснение на темповете на развиване на Европа от ден на ден преобладават в медийното пространство и в отчетите на икономическите специалисти. В интерес на истината първите сигнали се прокрадват и в нашия бизнес сегмент. Инвеститорите в огромни инфраструктурни планове (офис здания, цифровизация и др) са по-умерени в проектите си за 2019-2020. Първото тримесечие стартира доста по-плахо от предходната година. Това няма по какъв начин да не се отрази и на настройките в България. В началото на годината бизнеса ще бъде по-предпазлив и сдържан в проектите си за напредък. Смятам, че растежа на стопанската система в първата половина на годината ще резервира темповете от 2018, само че през втората половина може да се усети закъснение в растежа.

Определено България се движи към постигане на цялостна претовареност, което според мен ще докара до доста по-ниски темпове в разкриване на нови работни места. Това от своя страна ускорение на нарастванията на възнагражденията продължава. Бизнесът в България ще среща все по-сериозни усложнения в това да компенсира двуцифрените растежи на възнагражденията с увеличението на продуктивността. Много вложители стартират да се стряскат от годишните темпове на повишаване на работната заплата (въпреки че разликата с редица европейски страни към момента е осезателна). Но дано да не забравяме, че огромна част от задграничните вложения в България са в посока действия с ниска добавена стойност. Бизнес проектите са направени при едни равнища на работна заплата и в случай че локалният мениджмънт не съумее да компенсира растежа в усъвършенствана продуктивност доста бързо можем да достигнем точка, в която България към този момент да не е конкурентна.

В нашите проекти за 2019 залагаме растеж по отношение на 2018 година. Оптимисти сме, че макар забелязващото се закъснение в развиването на Европа ще компенсираме това с по-високи продажби в други райони на света – Близкият Изток, Азия, само че и Съединени американски щати.

Как оценявате за вас предходната година като бизнес среда?

Отчитаме една от най-успешните ни бизнес години в района и за цялата R&M Group. Това не се дължи толкоз на бизнес конюнктурата в България, колкото положителното позициониране на компанията на интернационалните пазари и навлизането в някой основни бизнес сигменти.

На локално равнище годината ни мина под надслова „ дефицит на работна ръка “ или по-скоро компликацията да намерим навреме квалифицирани фрагменти. Но това е повсеместен проблем за бизнеса в България, който ще продължи да се задълбочава и в бъдеще и ще бъде спънка пред развиването на страната.

Очаквате ли разтърсвания за вашия бизнес след излизането на Англия от Европейски Съюз?

Бизнесът ни не е толкоз подвластен от този развой заради нашата световна конфигурация. Не считаме, че ще станем заложници на тарифни или митнически войни. Това, което виждаме, че огромни финансови институции или компании в IT бранша започнаха да местят запаси в други европейски страни, с цел да понижат риска от вероятно излизане на Англия от Европейски Съюз. Това значи, че клиентите ни към този момент имат тактика, по какъв начин да се оправят с това, което улеснява нашата задача.

Но има прочут риск, че неконтролираният Brexit може да отслаби стопанската система на Европа. Надявам се, че и двете страни ще стигнат до общо решение най-после.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР