Швейцарската компания МЕТ Ринюъбълс“ АГ“ придоби 100% от акциите на

...
Швейцарската компания МЕТ Ринюъбълс“ АГ“ придоби 100% от акциите на
Коментари Харесай

Швейцарци купиха десетки ВЕИ по Черноморието ни

Швейцарската компания „ МЕТ Ринюъбълс “ АГ “ закупи 100% от акциите на „ Енел Грийн Пауър България “ ЕАД. По този метод тя закупи и заобиколен независим надзор върху 14 негови дъщерни сдружения в България.  
„ Енел Грийн Пауър България “ е еднолична благосъстоятелност на „ Енел Грийн Пауър С.п.А. “ – Италия. Дружеството е с капитал 35 231 000 лв., разпределен в 352 310 броя елементарни, налични и поименни акции с номинална стойност от 100 лв.. То прави активност посредством своите 14 дъщерни сдружения, които имат 6 вятърни електроцентрали в региона на Камен Бряг, 1 вятърна електроцентрала в региона на Каварна и 7 - в региона на Шабла, Североизточна България. Всяко от тях оперира вятърна електроцентрала с конфигурирана мощ от 3 MW.  
По данни на КЕВР, с дял от 7,6% от конфигурираните вятърни мощности у нас придобиваното сдружение заема пето място измежду най-големите групи, които оперират вятърни електроцентрали у нас (при най-тясната допустима пазарна дефиниция), след групата на AES с дял от 28,3%, на Alpiq – 13,1%, на Enhol – 10,9%, и на ERG с 9,8%.
Дружеството, което закупи надзор над „ Енел “, е учредено през месец юни предходната година в Швейцария. То е едноличен притежател над основаното у нас сдружение „ МЕТ Енерджи Трейдинг България “ ЕАД, със седалище в София.
 Достъпен ток и то от български източници - грандиозни хрумвания от президентството Достъпен ток и то от български източници - грандиозни хрумвания от президентството
Това, което се предлага, не е ново за българската система. Така някогашният длъжностен министър на стопанската система и енергетиката от 2013 година...
Предвид наклонността за увеличение на производството на възобновима сила в региона на Централна и Източна Европа, съгласно „ МЕТ Ринюъбълс “ пазарът в тази част на Европа е подобаващ и удобен за развиване, изключително предвид на либерализацията на пазара на електричество в България, което основава удобна среда за производителите на сила от възобновими източници.
Сделката е към този момент финализирана. С решение на едноличния притежател отпреди дни е освежен съставът на Съвета на шефовете. Променено е и името на компанията „ Енел Грийн Пауър България “ на „ МЕТ Блек Сий Уинд Паркс “.
От сдружението покупател оповестиха публично, че основаната в Швейцария европейска енергийна компания „ MET Group “ е приключила придобиването на 100% дял в „ Енел Грийн Пауър България “ ЕАД, която има 42-мегаватов вятърен парк в България. Сделката е част от тактиката за напредък на „ MET “ за създаване на доста портфолио от възобновими източници в района на Централна и Източна Европа. Вятърният парк с мощ 42 MW, ситуиран в Североизточна България, към този момент е напълно благосъстоятелност на „ MET Group “ след сполучливото привършване на договорка с италианския „ Енел Грийн Пауър С.р.A “.
Сделката е приключена на 20 януари 2021 година и е позволена от българските и сръбските органи по конкуренция, оповестяват още от „ МЕТ “.
Оттам допълват, че вятърният парк, пети по величина в България, се намира в община Шабла и Каварна, с 14 блока ветрогенератори Vestas-V90 (с потенциал 3 MW всяка). Вятърният парк, работещ от 2010 година, доставя сила, еквивалентна на потреблението на към 30 000 семейства.
 И най-малките ВЕИ отиват на борсата за ток И най-малките ВЕИ отиват на борсата за ток
И най-малките ВЕИ отиват на борсата. От 1 юли следващата година зелените централи с мощ от 500 киловата до 1 мегават ще продават тока си на...
„ MET Group “ преглежда растежа на производството на сила от възобновими източници в Централна и Източна Европа като съществена част от своята бизнес тактика отсега нататък, като в същото време поддържа енергийния преход от въглищата в Европа. Целта на MET е да построи географски диверсифициран портфейл от енергийни и инфраструктурни активи със забележителен портфейл от възобновими активи “, се споделя още в известието.
 

 
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР