Швейцарската икономика ще преживее най-големия спад от десетилетия, тъй като

...
Швейцарската икономика ще преживее най-големия спад от десетилетия, тъй като
Коментари Харесай

COVID-19 захапа и БВП на Швейцария

Швейцарската стопанска система ще преживее най-големия спад от десетилетия, защото пандемията на ковид засегна мощно производството и работните места, съобщи швейцарското държавно управление, само че също по този начин дорълни, че спадът ще бъде по-малък от предстоящото - 6,2 %.
Това е най-големият спад на швейцарския Брутният вътрешен продукт от 1975 година, когато страната беше наранена от последствията от петролната рецесия. Очаква се и равнището на безработица да нарасне до 3,8%, защото външната търговия страда, персоналното ползване понижава и фирмите към момента не би трябвало да излизат отвън ограниченията и възбраните, наложени им, с цел да спрат разпространяването на ковид.
Новата прогноза на държавното управление обаче се усъвършенства след прогнозата за спад от 6,7 на 100 от швейцарските държавни икономисти през април и е по-благоприятна от предстоящата в други европейски страни. Организацията за икономическо сътрудничество и раз предвижда спад от 11,5 % за Обединеното кралство, 11,4 % за Франция и 11,3 % за Италия.
Швейцарското държавно управление чака последователно възобновяване през втората половина на годината, в случай че не се появи солидна втора вълна на заболяването, дружно със съществени ограничавания. За 2021 година икономическият напредък се чака да бъде 4,9 %, макар че безработицата ще остане висока по швейцарските стандарти на 4,1 %.
Швейцарското държавно управление отговори на рецесията с подтикващ пакет на стойност над 60 милиарда франка, близо 10 % от националния Брутният вътрешен продукт, и над 15 милиарда швейцарски франка от незабавни заеми бяха разпределени на близо 130 000 компании. Около 1,9 милиона души, или 37 % от работната мощ, са кандидатствали за държавна помощ.
Вижте още:
НА ЖИВО: Последна информация и всичко за ковид, 16 юни
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР