Швейцарската банка UBS сключи сделка за придобиване на акциите на

...
Швейцарската банка UBS сключи сделка за придобиване на акциите на
Коментари Харесай

UBS сключи сделката за придобиване на Credit Suisse

Швейцарската банка UBS подписа договорка за придобиване на акциите на изпадналата в ликвидност Credit Suisse в опит да избегне по-нататъшни разтърсващи пазара разтърсвания в световното банкиране, оповестиха швейцарските управляващи в неделя, съобщи Reuters.

Швейцарската централна банка ще даде забележителна ликвидност на обединената банка, стана ясно по време на конференция в Берн.

Сделката ще обезпечи финансова непоклатимост и отбрана на швейцарската стопанска система.

Стойността на договорката не беше ясна от начало, само че по-рано денем Financial Times разгласи, че тя е за повече от 2 милиарда $, базирайки се на отчет, с който разполага.

Припомняме, че в събота стана ясно, че Швейцарската национална банка и регулаторът Finma провеждат договарянията в опит да укрепят доверието в банковия бранш на страната. Тяхната интервенция идва дни откакто централната банка беше принудена да даде незабавна кредитна линия от 50 милиарда франка (54 милиарда долара) на изпадналата в ликвидна рецесия Credit Suisse.

Представянето на акциите на швейцарските кредитори се разграничава доста през последните години. През последните три години акциите на UBS нарастнаха с към 120%, до момента в който тези на по-малкия ѝ съперник се сринаха с към 70%. Първият има пазарна капитализация от 56.6 милиарда $, до момента в който Credit Suisse затвори в петък със стойност от 8 милиарда $.

През 2022 година UBS генерира облага от 7.6 милиарда $, до момента в който Credit Suisse регистрира загуба от 7.9 милиарда $, което на процедура заличава цялата облага от предходното десетилетие.

Преговорите през уикенда следват напъните в Европа и Съединените щати да поддържат бранша след колапса на американските кредитори Silicon Valley Bank и Signature Bank. Администрацията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън предприе ограничения за отбрана на потребителските депозити, до момента в който Швейцарската централна банка отпусна милиарди на Credit Suisse.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР