Швейцарките ще протестират днес срещу неравенството на жените. Макар стандартът

...
Швейцарките ще протестират днес срещу неравенството на жените. Макар стандартът
Коментари Харесай

Швейцарките ще протестират срещу неравенството на жените днес

Швейцарките ще стачкуват през днешния ден против неравенството на дамите. Макар стандартът на живот в страната да е висок, Швейцария изостава от останалите развити страни във връзка с заплатите на дамите и равенството на работното място, написа организация " Ройтерс ".

Подобни митинги имаше през 1991 година, пет години преди да бъде признат закон, който не разрешава половия тормоз и уволненията или издевателството на работното място поради бременност, фамилно състояние или пол. Двадесет години по-късно швейцарките са недоволни от това, че печелят по-малко от мъжете и компетентността им е поставяна под въпрос.

" Има действителен " стъклен таван ", към дамите се отнасят по-различен метод ", разяснява Лин Бертолет, 60-годишен трансексуален управител в банка в Женева, пред " Ройтерс ". " Осъзнавам това, тъй като съм живял по-голямата част от живота си като мъж ".

Целите на стачката са да се обърне внимание на разликата в заплатите, да се признаят грижите за фамилията, насилието против дамите и нуждата от повече дами на значими позиции. Швейцарките печелят към 20% по-малко от мъжете.

Когато започнах да се състезавам, на дамите не им беше разрешено да вземат участие в някои надпревари, тъй като мъжете бяха решили, че е прекомерно рисково, показва 35-годишната сноубордистка Ане-Флоре Марксер. Тя напомня и че първенецът измежду мъжете печели премия от 8000 $, до момента в който първата измежду дамите – 4000 за едно и също съревнование, извършено в един и същи ден на една и съща планина.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР