Швейцарката Миряна Сполярич Егер ще стане първата жена, която ще

...
Швейцарката Миряна Сполярич Егер ще стане първата жена, която ще
Коментари Харесай

Жена оглавява за пръв път Международния червен кръст

Швейцарката Миряна Сполярич Егер ще стане първата жена, която ще оглави Международния комитет на Червения кръст (МКЧК). Това заяви през днешния ден МКЧК - една от най-известните филантропични организации в света, представена от Франс прес.

Миряна Сполярич Егер ще заеме на 1 октомври 2022 година мястото на настоящия началник на МКЧК Петер Маурер. В момента тя е шеф на Регионалното бюро за Европа и постсъветското пространство на Програмата на Организация на обединените нации за развиване.

Маурер " е решил да напусне поста си през септември 2022 година, когато се навършват 10 години, откогато е поел президентството " на организацията, учредена от Анри Дюнан през 1863 година в Женева.

" Огромна чест и огромна отговорност е за мен избирането за президент на една организация, която дълго време ме е възхищавала с ентусиазиращата си задача в целия свят ", сподели Миряна Сполярич Егер, представена в официалното съобщение на МКЧК. Тя даде обещание, че ще пази филантропичните полезности на организацията и " ще съставлява потребностите на най-уязвимите ".

Петер Маурер съобщи, представен от ТАСС, че Миряна Сполярич Егер ще даде приноса си към ролята на президента на МКЧК със своята " стратегическа визия, огромен интернационален опит и необятен дипломатически бекграунд ".

Опитен посланик, Сполярич Егер е работила на разнообразни длъжности в швейцарската задача в Ню Йорк, а също и в Близкия изток - в организацията на Организация на обединените нации за палестинските бежанци. Има дипломи по философия, стопанска система и интернационално право от университетите в Базел и Женева. Тя е омъжена и майка на две деца.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР